Logo

amplexus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Artikel billede

Han og hun af den almindelige butsnude frø, Rana temporaria, i amplexus.

Under parringen omfavner hanfrøen eller -tudsen hunnens krop med forbenene. De to siges da at være i amplexus. Når hannen klamrer sig til hunnens ryg, anbringer han sin kloak over hendes og befrugter således æggene, når hunnen lægger dem. Han omfavner hende enten lige foran bagbenene, hos de mere primitive familier, eller bag ved forbenene, hos de øvrige familier. Amplexus er en reflekshandling, og i yngletiden vil en han automatisk omfavne alt, der bevæger sig, som f.eks. en fisk eller en anden han. Hos de fleste arter giver hannen en grynten eller summen, hvis en anden han prøver at omfavne ham. Den signalerer, at den er hankøn. Hvis en hun, der har lagt æg, omfavnes igen, vedvarer omfavnelsen sædvanligvis ikke, fordi hunnens krop ikke er opsvulmet af æg - en vigtig faktor, når hannen skal forblive i amplexus.

Hos de fleste arter har hannen et stykke med pigge på den første finger, der svulmer op i yngletiden og hjælper ham med at fastholde sit greb. Hos nogle arter findes der lignende pletter på overarmen eller på brystet. Overarmens muskler er ofte større hos hanfrøerne end hos hunnerne.

.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.579 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Bonaparte-mågenMågen hører normalt til i USA, og er kun set fem gange i Danmark siden 1988. Den ligner...
• Fiskeørn - Pandion haliaetusI Mellem-, Nord- og Sydeuropa, Asien, Australien og Amerika. I Danmark kun som trækgæst....
• alfesmutteEn familie af små insektædende fugle med slankt næb, der sædvanligvis betragtes som...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!