Logo

Amphicoela

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

FAMILIE: Ascaphidae. ORDEN: Anura. KLASSE: Amphibia.

Amphicoela. Underorden af padder med bikonvave ryghvirvler, betragtes som primitive. Ryghvirvlerne, der ikke ligner hvirvlerne hos andre paddegrupper, er konkave i hver ende. Der findes kun en familie med to slægter, Leiopelma fra New Zealand med tre arter, og Ascaphus fra det nordamerikanske og sydvestlige Canada, der kun kendes fra en enkelt art. De er alle små, sjældent længere end 5 cm. De lever på kølige steder. Archey's frø, Leiopelma archeyi, lægger æg under sten, og dens larver udvikles inden i ægget således, at der ikke findes en fritsvømmende haletudsestadium. Ungerne klækkes som miniaturefrøer og kræver ikke overfladevand, men bevæger sig omkring i den fugtige jord og vegetation. Hochstetter's frø, L. hochstetteri, lægger æg i små tunneler nær ved eller skrånende ned til vandet. Hannen holder sædvanligvis vagt over æggene. Fostrene udvikler en lang hale, der bruges til at få hul på ægkapslen, så larven kan komme ud. Larven ånder gennem skindet på bugen og halen, indtil lungerne udvikles nogen tid efter udklækningen. Halefrøen. Ascaphus truei, kaldes sådan, fordi den har et fremspring bagtil, der overfladisk ligner en hale. Det er imidlertid en del af kloakken, kammeret som tarmen og urin-kønssystemet udtømmes i, således at det danner et fælles udløb for både forplantningsog ekskretionsstoffer. Kloakkens fremspring hos halefrøen bruges til overførsel af sperma til hunnen under parringen, hvilket er enestående blandt frøer.

Halefrøer er stumme, og dette skal ses i sammenhæng med deres tilværelse i hurtigtrindende vandløb, hvor en kalden ikke ville blive hørt på grund af vandets støj.

Straks efter udklækningen hæftes haletudserne til klipper ved hjælp af et trekantet klæbeorgan, som forhindrer, at de bliver ført bort af den hurtige strøm. Halefrøer kan tåle kulde og findes sædvanligvis i områder, hvor vandets temperatur ikke overstiger 5°C selv på en sommerdag. I fangenskab er man nødt til at opbevare dem i et køleskab.

Artikel billede

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.727 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her