Logo

Tyrkisk Van

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tyrkisk Van

Denne cremehvide tyrkiske van har en af de to farver, der accepteres af Englands katteforeninger. Den anden er den klassiske kastaniebrune og hvide.

 

Den tyrkiske vans forfædre kommer fra et barskt område i det sydøstlige Tyrkiet omkring landets største sø, den 3675 km2 store sø Van. Måske er det derfor, at denne race tilsyneladende elsker vand - den kaldes sommetider for den tyrkiske svømmekat. Det er ikke sandt, at alle katte hader vand. Disse katte opsøger det faktisk og svømmer i det som adspredelse. Tyrkiets tamkatte er oftest hvide med kastaniebrune pletter. Selv i dag i Istanbul støder man på mange gadekatte med disse farver.

 

Tyrkisk Van

"Tommelfinger"-pletter på hovedet af denne kastaniebrune og hvide van er helt efter bogen og går ikke ned under øjenlinjen.

 

Under et besøg til søen Van i 1950'erne købte to engelske kvinder en firskåren hvid hunkat med glimt af farveblisser på hovedet og en helt kastaniebrun hale. Deres hotel- direktør i Istanbul fortalte dem om en anden kat - en hankat med meget lignende pletter. De tog begge katte med hjem til England og opdrættede efter fire år ensartet mønstrede killinger. De to kvinder vendte tilbage til Tyrkiet og hjemførte endnu en hankat og en hunkat for at tilføje lidt til arvemassen. Racen blev først i 1969 anerkendt som tyrkisk kat - et navn, der senere blev ændret til tyrkisk van.

 

Trods sin fine pels og hvide farvetegning har man ikke fundet nogen forbindelse til den tyrkiske angora. Den tyrkiske van er den mest muskuløse af de to racer og har en lang, robust krop. Benene er mellemlange og har pæne tottede runde poter. Halen er fyldig og perfekt proportioneret i forhold til kroppen. Den er farvet og ofte med svage ringaftegninger. Katten har en lang lige næse og fremtrædende behårede ører.

 

Den perfekte pels er kridhvid uden antydning af gult. Halen er farvet og hovedet har to pletter, dog ikke under øjeniveau eller ørets rod bagtil. Der er en hvid blis på panden og sommetider et ikke-ønskværdigt tommelfingermærke af farve på kroppen. Rød, creme, sort, blå, tortie og blåcreme er anerkendt.

 

Den tyrkiske van har nået højden af udmærkelse, deriblandt titlen som Supreme Exhibit på Englands "Supreme Cat Show".

 

Tyrkisk Van

En klassisk farvet kastaniebrun (rød) og hvid tyrkisk van - dette eksemplar har vundet Englands Supreme Cat Show to år i træk.

 

KENDETEGN

Pels: lang, blød, silkeagtig; ingen uldagtig underpels

Øjne: store, ovale, udtryksfulde; lys- til mellemravgule, blå eller odd-eyed

Andre træk: holder af at svømme; ikke særlig frugtbar (kuld på omkring fire killinger)

Soignering: forholdsvis let; daglig børstning og frisering

Temperament: kærlig, intelligent; livlig, kan være nervøs

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.428 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her