Logo

Forstoppelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

ForstoppelseHos katten kan forstoppelse - det vil sige manglende afføring eller tør og hård afføring i ringe mængde - have forskellige årsager.


De hår, en kat sluger når den slikker sig, danner, idet de blander sig med ekskrementerne, hårboller der passerer langsomt igennem og undertiden endog standser og skaber en tilstopning.


Forstoppelsen kan også skyldes ensidig ernæring. Ofte indtræffer den som følge af en mangelfuld fordøjelsesfunktion, især en dårlig fungerende lever.

 

Den direkte behandling af forstoppelse kræver milde afføringsmidler. hvad enten de blot fungerer som smørestof (som paraffinolie) eller er let sammentrækkende (som hørfrø og sennes). Men det er bedst at finde årsagen til lidelsen og behandle den over en længere periode, da der kan blive tale om tilvænning til afføringsmidlerne; en kat, som i nogen tid har fået indgivet afføringsmidler, vil ikke mere kunne undvære dem.

 

Hvad skete der?

 

Den omsorgsfulde ejer ser altid hvordan hans elskede kæledyr har det med toilet. Uregelmæssig, smertefuld eller ingen afføring er en alvorlig sag og kræver din indgriben.

 

Forstoppelse hos katte er manglen på en normal afføring i to eller flere dage. Delvis eller fuldstændigt fravær af afføring er altid en foruroligende symptom, der kan føre til forgiftning, inflammation, eller brud af tarmen, der er påvirket af andre indre organer og endog døden.

 

Normalt har voksne katte afføring 1 gang i 1-2 dage, killinger undertiden mere ofte, op til 2 gange om dagen. Går dyret på i haven uden din viden, så kan der være andre symptomer: sløvhed, lav aktivitet, dårlig appetit, undertiden opkastning, hård mave.

 

Hvis din kat har regelmæssig forstoppelse, så er det mest sandsynligt, at årsagen er forkert mad. I modsætning til hvad mange tror, kan tørfoder forårsage sygdom såsom en unormal fordøjelse.

 

Hvis dit kæledyr har problemer med mave-tarmkanalen og til forstoppelse, bør det have en speciel diæt.

Eller en speciel pasta, der fjerner hårboller og andre fremmedlegemer fra animalske tarme.

 

Almindelige årsager til forstoppelse hos katte:

- gastrointestinale sygdomme;

- sygdomme i nervesystemet;

- manglende væskeindtag

- et stort antal orme;

- tarm tumor;

- fremmedlegeme i tarmene.

- forkert foder

 

Forstoppelse

 

Hvad kan du gøre hvis din kat har forstoppelse ?

 

At udføre "eksperimenter" på dit kæledyr derhjemme - anbefales ikke.

Hvis der inden for et par dage, er ingen af de følgende metoder ikke give resultater - så er du nødt til straks at kontakte din dyrlæge.

 

Først og fremmest skal du være opmærksom på kattens ernæring:

Sørg for, at maden er rig på fibre og vitaminer. Tilsæt grønsager som diæt (de kan stuvet) - græskar, squash, kål, samt godt kogt og halvflydende grød, såsom havregryn eller boghvede.

 

Giv din kat fermenterede mælkeprodukter såsom yoghurt uden tilsætningsstoffer.

 

Sørg for, at dyret altid har adgang til tilstrækkelige mængder af frisk og rent vand.

 

En af de mest almindelig midler til behandling af forstoppelse i kæledyr er en konventionel mineralolie. Give dit kæledyr det oralt 3-4 gange dagligt, 1 tsk pr 5 kg legemsvægt. Olie smører væggene i tarmene godt, og hjælper med at blødgøre afføringen.

 

Ved forringelse må besøg hos dyrlægen ikke udsættes.

 

Se fordøjelsen.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (3 stemmer)
Siden er blevet set 8.226 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.