Logo

Fældning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fældning

 

Fældning er det periodiske og årstidsbestemte håraffald, som berører såvel underhår som dækhår. Den er meget tydelig hos katten, som er udsat for alle slags vejrlig, men foregår mere eller mindre ubemærket hos en kat, der lever i en lejlighed. Da denne tilbringer vinteren lunt inden døre, har dens pels ikke længere rollen som beskyttelse mod kulden; om sommeren undgår den varmen og bliver i sin ejers kølige hus. Alligevel fælder katten, men fældningen strækker sig over længere tid.

 

Hos katte, som lever udendørs er fældningen så meget mere mærkbar, jo større forskel der er på årstiderne. Om efteråret dækkes katten af et tykt, tæt hårlag, og dens underhår er tættere og grovere. Om sommeren forandrer pelsen sig og bliver lettere, luftigere. Disse ændringers omfang varierer afhængigt af racerne, og fældningen er mere iøjnefaldende hos en langhårskat som perseren end hos en korthårskat som siameseren.

 

Kattens hud er meget følsom, og hårlaget, der har til opgave at beskytte den, har en stor varmeregulerende evne. Hårenes affald og genudvoksningen i forbindelse med temperaturen er fysiologiske og nervemæssige fænomener; der styres af de mekanismer, som regulerer dyrets konstante temperatur. Hvis det har feber stritter hårene og bliver luftige som modvægt mod den indre temperatur.

 

Fældning

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.569 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.