Logo

- Amerikansk korthår

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Amerikansk korthår


En tabby amerikansk korthår demonstrerer racens vigtige smidige muskuløse krop og velproportionerede fine, runde poter.

 

Med sin kraftfulde krop stiller den amerikanske korthårskat stolt sin herkomst som gårdkat til skue. Faktisk minder den meget om sit britiske modstykke, selvom den er mere smidig, har et knapt så rundt hoved og en lidt større krop.

 

Amerikansk korthår er en forædlet, raceren udgave af den amerikanske tamkat, der sandsynligvis kom med puritanerne over fra England i 1600-tallet. Den egnede sig godt til det hårde liv blandt kvinder og mænd, der bevægede sig igennem det nye land - hårdfør, smidig og en glimrende skadedyrsbekæmper. Som i Europa gik dens værd som jæger hånd i hånd med pionerernes mistænksomme og endog ligefrem ængstelige holdning over for den.

 

Omkring 1100-tallet havde kattene dog etableret sig i familielivet. De kom endog med på familieportrætter. De blev officielt taget til indtægt af det amerikanske postvæsen. Den engelske kunstner, forfatter og katteudstillings-arrangør Harrison Weir nedskrev, at det var postkontorets kats arbejde at beskytte postsækkene fra at blive ædt af rotter og mus. Når der blev født killinger, kunne postmesteren ansøge om større foderrationer til dem.

 

Ikke desto mindre var den første korthårstamkat (ud over siamesere), der blev registreret som racekat i USA, en importeret britisk korthår, en rød tabby. Dens ejer parrede den med en prægtig amerikansk kat og registrerede i 1904 den første korthår, der blev opdrættet i Amerika. Det var en smoke, der hed Buster Brown. Det tog endnu 60 år, før racen blev etableret som selvstændig race. Det vigtigste træk af udstillingsstandard hos en amerikansk korthår er dens styrke og muskuløse krop. Ethvert tegn på svaghed i bygning trækker fra.

 

American Cat Fanciers' Association anerkender de fleste af de forskellige ensfarvede, shaded, silver, smoke, tab by, tabby med hvidt, bicolour og vangrupperinger. Imidlertid er de tøvende over for lilla og colourpointed. Katten er ikke set i Europa endnu og den er ikke anerkendt i FIFe.

 

KENDETEGN

Pels: kort, tæt, jævn og fast struktur

Øjne: store, runde med afstand og lidt skæve; gyldne, grønne; hos hvide varianter blå, gyldne og odd-eyed

Andre træk: ligevægtig natur og robust

Soignering: let; regelmæssig frisering

Temperament: dristig, intelligent, nysgerrig, aktiv

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.944 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her