Logo

anlægspræg eller genotype

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

En celles eller organismes arvelige (genetiske) beskaffenhed. Dette begreb omfatter alle arvelighedsfaktorer, der er til stede, uanset om de viser sig eller ej, i modsætning til fremtoningspræg (fænotype), der kun angår de egenskaber, som organismen virkelig udviser.

Denne forskel illustreres bedst ved et eksempel. Menneskets øjenfarve styres af et enkelt par arvelighedsfaktorer. En person med to faktorer for »brune øjne« udvikler brunt farvestof i øjets regnbuehinde. En person med en faktor for »brune øjneog en for »blå øjne« får også brune øjne, idet »brunøje«-faktoren er stærkere end (dominant i forhold til) faktoren for »blå øjne« og dækker dens virkning, og en sådan person er i virkeligheden umulig at skelne fra en, som har to »brunøje«-faktorer. Fremtoningspræget er nøjagtig det samme i begge tilfælde, idet begge udvikler helt den samme brune øjenfarve. Men de arvelige egenskaber, dvs. anlægspræget, er forskellige. Den ene person kan kun overføre »brunøje«-faktorer til sine børn, hvorimod den anden kan videregive både »brunøje« - og »blåøje«-faktorer.

Artikel billede

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.964 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.