Logo

Norsk skovkat

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Norsk skovkat

 

Denne silvertabby er i fuld vinterpels med en prægtig fyldig krave og "skjortebryst"

 

Den norske skovkat er blevet beskrevet som maine coon kattens nære slægtning. Dens oprindelsesland har så afgjort lighedspunkter med Maines skovrige bjerge. Den norske skovkat var oprindeligt også en udendørs gårdkat, og dens kraftige bygning og dygtighed som klatrer og jæger afspejler denne herkomst. Dens dobbelte pels er kraftigst om vinteren og holder både kulde og fugt ude. Dens fyldige krave og "skjortebryst" på hals og bryst fældes om sommeren.

 

Selvom den norske skovkat er stor og har kraftige ben, har den en vis elegance. Hovedet er trekantet og har en lang, lige profil. Ørerne er spidse, har god bredde ved basis og er opretstående. Som maine coon modner den langsomt og når ikke sin fulde vækst, før den er omkring fire år. Alle farver er accepteret bortset fra chokolade, lilla og colour-pointmønstre. Den norske skovkat er en af de semilanghårede varianter, der har udviklet sig som en specialitet for den nordlige halvkugle. Hvad enten den kan føres helt tilbage til vikingerne - der beskriver en "alfekat" i deres myter - er uvist.

 

Men vikingerne rejste ikke kun til Middelhavets strande og langs Asiens floder, men også til Nordamerikas østkyst. Det er muligt, at de har fundet langhårede asiatiske katte som angoraen fra Tyrkiet og taget dem med hjem til Skandinavien og endog måske til Amerika. Den norske skovkat kan derfor meget vel have samme baggrund som maine coon katten, dens nordamerikanske sidestykke.

 

Omkring 1930'erne vakte den norske skovkat interesse hos racekatteentusiaster i Norge, og den var repræsenteret ved grundlæggelsen af Norges ældste katteforening i 1938. Den fik dog første tildelt fuld championstatus af FIFe, den centrale europæiske katteorganisation i 1977 og i USA i 1993.

 

 Norsk skovkat

Den norske bruntabby har racens karakteristiske holdning med et let hævet bagparti og den lange, buskede hale højt hævet.

 

NORSK SKOVKATS FARVER OG MØNSTRE

— Fuldfarvet: hvid, sort, blå, rød og creme

— Tabby og tortie: alle farver i klassisk og makreltabby mønstre, inklusive silvervarianter og ticket tabby og spotted tabby

— Ses også i shaded, smoke, bicolour, tortie og hvid.

 

KENDETEGN

Pels: dobbeltpels - en ulden underpels dækket af en glat, vandskyende overpels; tyk krave.

Øjne: store runde øjne; alle farver

Soignering: let; lejlighedsvis frisering

Temperament: årvågen, aktiv; elsker mennesker; frihedselskende holder af at klatre

 

Norsk skovkat

En sort norsk skovkat demonstrerer sin races typiske yderste pelslag, der dækker en varm, ulden underpels.

 

Norsk skovkat

En blå bicolour viser de karakteristiske lange tufser fra ørerne og de store, lidt skæve øjne. Der burde gives ekstrapoint for de prægtige knurhår.

 

Norsk skovkat

Norske sagn fortæller om en "alfekat", og de fine farver, bløde linjer og det kønne hoved giver bestemt denne silvertortietabby en æterisk udstråling.

 


 

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 2.795 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.