Logo

Neutralisation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Neutralisation

 

Det er blevet almindelig praksis at kastrere katte, hvad enten de er af han- eller hunkøn, til dels på grund af den levevis, som påtvinges dem, til dels på grund af de gener, som kønslivet giver anledning til hos denne dyreart.

 

Hos hankatten viser symptomerne på kønsmodningen sig, når den er mellem fire og ti måneder. Dyret lader vandet oftere og strinter uden for bakken, og lugten fra disse hilsener bliver nemt hængende. Hos hunnen indfinder den første løbetid sig i seks til otte måneders alderen. Den medfører betydelige forandringer i dens adfærd (ophidselse, søgen efter hannen, støjende katteråb, osv.) og varer gennemsnitlig fem dage. Hyppigheden varierer meget; løbetiden kan indfinde sig hver fjortende dag hos en siameser, hver måned eller hveranden måned hos en europæisk korthårskat. I perioder bliver katten vanskelig at omgås med sin støjende adfærd både dag og nat, og den mindste mangel på agtpågivenhed resulterer uvægerligt i et kuld uønskede killinger.

 

For hankattes vedkommende er den eneste neutralisationsmetode kastration, det vil sige fjernelse af testiklerne ad kirurgisk vej. Det er en ufarlig operation, der foregår under bedøvelse. Det frarådes at udføre den på et alt for ungt dyr, helst aldrig før seks-syv måneders alderen, og om muligt senere.

 

Hvad angår hunkatte har man valget mellem to metoder: en medicinsk behandling eller operation. Den medicinske behandling består i at indsprøjte et hormon til regulering af løbetiden. Denne indsprøjtning, udført uden for løbetiden, hindrer denne i at indfinde sig i cirka seks måneder. En sådan fremgangsmåde anvendes ofte for katte, som man ønsker at anvende til avl senere, men som endnu er for unge til at få killinger.

 

Når ejeren ikke ønsker, at katten skal have killinger, er den bedste neutralisationsmetode ovariotectomi, hvilket vil sige fjernelse af æggestokkene. Sterilisation, d.v.s. underbinding eller bortskæring af æggelederen bruges kun undtagelsesvist, da denne form for indgreb, selvom det gør dyret sterilt, ikke hindrer løbetiden i at indfinde sig. Ovariotectomi er en ganske enkel operation. Den udføres som regel i otte-ti måneders alderen, men kan finde sted senere. Den bringer både frugtbarhed og løbetid til ophør.

 

Hvad enten det drejer sig om kastration af hankatte n eller fjernelse af æggestokkene hos hunkatten, tilrådes det at mindske kalorietilførselen med cirka 30% for at undgå fedme.

 

Se fødselskontrol, operationer, urin- og kønsorganer.

 


 

 

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.120 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.