Logo

Neuroser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Neuroser

 

Selv en kat udsættes for konflikter, der skaber neuroser. Neuroser er mindre adfærds- forstyrrelser, fremkaldt af ydre omstændigheder.

 

Den tamme kats adfærd afhænger af dens opfattelsesevne og de erfaringer, den har erhvervet, først hos moderen som lille, derpå i kontakt med mennesker. Det er hovedsagelig på det ernæringsmæssige plan, ved forsvar, ved kønsaktivitet og i slægtskabsforhold, at en neurose kan komme til udtryk når et problem med valg, der skaber modsætningsfyldte reaktioner, skaber en konfliktsituation. Hvis denne ikke løses hurtigt, ender den med en voksende nervøs spænding og medfører en fremadskridende mangel på tilpasning til omgivelserne hos dyret.

 

Ernæringsmæssige neuroser viser sig ofte ved en smag, der udarter (sygelig spiselyst), hvor katten vænner sig til at slikke på de mest forskellige genstande eller spise sine ekskrementer. Bulimi (sygelig sult) og anoreksi (appetitløshed) kan også være en del af den neurotiske adfærd; disse ting skyldes ofte ejerens fravær, der skaber en konfliktsituation for katten.

 

De neurotiske reaktioner, der fremkaldes af frygt, står ikke i rimeligt forhold til årsagen og viser sig efter at en voldsom frygt- og angsttilstand er overstået. På samme måde giver neurotisk aggressivitet sig udslag i et forsinket angreb. Den konfliktfyldte genstridighed kan medføre afvisning af alle de reaktioner, katten har lært inden konflikten.

 

Neuroser af kønslig oprindelse hindrer fx katten i at parre sig, når visse ydre betingelser ikke opfyldes, på trods af normal brunst.

 

Forstyrrelse i familieadfærden fremkalder passive unormaliteter (katten forlader sit afkom) eller aktive (lemlæstelse og ødelæggelse af killingerne). En del af de neurotiske symptomer er de såkaldte »psykosomatiske« sygdomme: selvom de er af psykisk oprindelse viser de sig som organiske lidelser. Til denne kategori af lidelser hører også den indbildte graviditet, som ses af og til, især hos racekatte.

 

Se adfærd, psyke.

 


 

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.090 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.