Logo

Nervesystem

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nervesystem

 

Som hos alle pattedyr består det af et centralnervesystem (hjerne og rygmarv), føle- og bevægenerver og et neurovegetativt system. Såvel hos katten som hos hunden er hjernen karakteristisk ved de veludviklede lugtenervelapper. Rygmarven viser to udvidelser i lænderegionen. Følenerverne overfører indtrykkene til hjernen (hørelse, syn, følesans, osv.), mens de motoriske nerver styrer musklernes vilkårlige bevægelse, og det neurovegetative system indvirker på de uvilkårlige organiske funktioner i organismen: åndedræt, fordøjelse, hjerteregulering, osv.

 

Nervesystemets sygdomme

Disse er altid alvorlige og giver sig udslag på en iøjnefaldende måde, men hvis behandling startes hurtigt, er der i nogle tilfælde mulighed for helbredelse.

 

Meningoencephalitis myelitis

Disse lidelser, der karakteriseres ved betændelse i centralnervesystemets forskellige bestanddele (hjernehinde, storhjerne, rygmarv), stammer fra en infektion. Mange bakterier kan være skyld heri, men oftest drejer det sig om en virus, der vanskeligt lader sig identificere og hvis smitteveje ikke er ret kendt. Den virus der fremkalder rabies , stivkrampebakterier og forskellige vira, som normalt giver luftvejsbetændelse, kan undtagelsesvis fremkalde Meningoencephalitis myelitis hos katten.

 

De første symptomer viser sig som forstyrrelse i adfærd (uro, irritabilitet, søvnløshed, hallucinationer), uregelmæssigheder i føle- og sansesystemet (nedsættelse af hudfølsomheden) og forhøjet temperatur helt op til cirka 39,5 °C. Derefter viser der sig motoriske forstyrrelser (stivhed, kramper og konvulsioner). På dette stadium konstateres undertiden tænderskæren, nakkestivhed, en udspiling eller sammentrækning af pupillen, uafhængigt af lysets styrke. Katten reagerer på en overdreven måde på alle sanseindtryk (støj, berøring, stærkt lys). Under den sidste fase lammes dyret efterhånden hvorefter tilstanden går over i bevidstløshed og død.

 

Blodkar-lidelser

Når en del af hjernen bliver utilstrækkeligt forsynet med blod, enten fordi det kar, der forsyner den, er sammenklemt (for eksempel af en svulst) eller fordi det er forkalket (arteriosklerose), opstår en lokal blodmangel, den såkaldte ischæmi. Symptomerne afhænger af det berørte område: psykiske forandringer, ændringer i følesansen, bevægelsesvanskeligheder og eventuelt lammelser.

 

Apopleksi, hjerneblødning skyldes brud på kar, som forsyner hjernen med blod. Blodtryksforhøjelse og åreforkalkning medvirker til dens opståen, som kan være en følge af en kranieskade. Katten synker sammen og mister bevidstheden. Alle dens muskler afslappes, åndedrættet og pulsen bliver langsommere, og døden indtræffer i løbet af få minutter. Hvis dyret mod forventning overlever denne tilstand, har det ofte blivende lammelser.

 

Epilepsi

Epilepsi, som stadig kaldes »ligfald- eller »guddommelig syge«, er et sygdomsbillede, der skyldes en forstyrrelse i nervecellernes aktivitet. Hos kattene angribes især siameserne . Når anfaldet sætter ind, begynder dyret at vise uro, derpå gribes det af rystelser, af krampagtige tyggende bevægelser og falder om. Dets kæber klemmes sammen, pupillerne udvides, åndedrættet standser og slimhinderne bliver blå. I den næste fase får dyret krampagtige bevægelser, spytafsondring, afgang af ekskrementer og urin. Anfaldene varer nogle minutter. De kan komme flere gange samme dag eller være spredt over flere måneder, og de udløses som regel af en forstyrrelse i dyrets levevis: transport, varme, støj, osv. Behandlingen går ud på at hindre, at der opstår anfald ved hjælp af krampemidler af barbitursyregruppen.

 

Andre lammelser

Enhver sammentrykning af rygmarven eller nerver, som udgår herfra fremkalder, samtidig med en meget heftig smerte, en lammelse af den tilsvarende region. Hos katten forvoldes denne form for lidelse som regel af en alvorlig beskadigelse, for eksempel fald fra stor højde. Et brud på rygsøjlen medfører lammelse af de områder, der ligger bag det beskadigede sted, ofte bagkroppen, blæren og de nederste dele af fordøjelseskanalen. Sammentrykning af rygmarven kan også stamme fra rygradshvirvlerne (arthrose eller skedeformet panarthritis). Til behandlingen af disse lammelser benyttes corticoider og styrkende midler.

 


 

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.247 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.