Logo

Aldersbestemmelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aldersbestemmelse Aldersbestemmelse


Det er svært at bestemme en kats alder. En af metoderne er at se på kattens tandsæt. Her ses et ungt og et gammelt tandsæt. Katte over 10 år har sjældent alle tænder i behold.

 

Når tamkatten lever under de samme betingelser og bor sammen med mennesket, synes den at have en længere levetid end hunden. Det er ikke usædvanligt at se den blive over sytten år, og nogle kan nå op på tyve år. Andre, lader det til, skal endog have rundet de femogtyve år - der fortælles dog ikke i hvilken tilstand!

 

Bortset fra visse ganske bestemte perioder, som skiftet af tandsæt (ved fire-seks måneders alderen), er det meget vanskeligt at bestemme en kats nøjagtige alder. Teoretisk kunne man opstille et skema over sliddet af fortænderne som hos hunden. Men i virkeligheden viser det sig at være uigennemførligt, for det første er kosten forskellig fra det ene dyr til det andet, og for det andet har vore »civiliserede« katte en meget udpræget tendens til ret tidligt at miste nogle af deres fortænder.

 

Ikke desto mindre kan man undersøge tændernes tilstand, idet man ved, at tænderne hos det voksne dyr bliver ved med at være hvide, indtil det er cirka halvandet år, derpå gulner de og belægges efterhånden med tandsten. Det er ret sjældent, at katte på over ti år endnu har alle deres tænder. Man kan heller ikke altid regne med dyrets ydre udseende, for der kendes mange eksempler på katte på tolv og fjorten år med perfekt pels og upåvirket syn.

 

Et af de eneste sikre holdepunkter er den størrelse dyret havde, da man fik det. Hvis det derefter er vokset, er det sikkert, at det var under otte måneder ved ankomsten til hjemmet. Efter tolv år får kløerne undertiden et mere hornagtigt udseende; de gror overdrevent, er mindre skarpe og krummes. Øjnene er som regel mindre klare, selvom stær, der forekommer så hyppigt hos hunden, er sjælden hos katten.

 

Hvis man tager en kat til sig på over to år og under ti år, kan man derfor for alderens vedkommende ikke håbe på at nå til andet end en omtrentlig vurdering inden for cirka et år.

 

Se alderdom.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.197 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her