Logo

Ailurofobi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ailurofobi

 

Denne benævnelse med den lærde klang er dannet af to græske ord ailouros, kat, og phobos, skræk. Den betegner den afsky, som nogle mennesker nærer for katte, og som undertiden giver sig udslag med en sådan styrke, at den antager en klart sygelig karakter. I de yderliggående tilfælde er det nok, at en kat kommer ind i den stue, hvor den »syge« befinder sig, til at denne blegner, begynder at svede og får kvalmefornemmelser. Ildebefindendet kan gå så vidt som at blive til et nervøst anfald, eventuelt med besvimelse.

 

Når denne besynderlige sygdom rammer en højtstående personlighed, bevares sporet heraf i historien. Man ved således, at Julius Cæsar ikke kunne tåle en kats nærværelse. Henrik II faldt i afmagt når en kat nærmede sig ham, og han skal have videreført denne fikse ide til sin anden søn, Karl IX. Hvad angår Napoleon, besvimede han ikke, når han så en kat, men begyndte at svede stærkt.

 

Selvom de fysiske reaktioner ikke altid er så voldsomme, er der mange mennesker, som ikke kan lide katte, fordi de føler sig ilde tilpas i deres nærværelse. De prøver så på at retfærdiggøre denne antipati ved at beskylde de uskyldige dyr for en masse fejl, som de aldrig har haft, først og fremmest et specielt menneskeligt træk: falskhed, noget som dyr ifølge sagens natur aldrig kan være i besiddelse af.

 

Ailurofobi

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.276 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du solceller?Effektiv reklame - klik her