Logo

Sådan kommer du myrerne til livs

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sådan kommer du myrerne til livs

 

Har du myrer i huset, og ved du ikke, hvordan du kommer af med dem igen? Så lær om myrerne og deres adfærd her, så du fx kan komme dem til livs med skræmmelugte.

 

Er der små sandbunker nær sprækker og paneler derhjemme, kan det være første tegn på, at du har myrer. Herefter vil du hurtigt se dem myldre rundt på gulve og borde i deres søgen efter mad. Den sorte havemyre er den mest almindelige i haven og huset, men også gule myrer, orangemyrer og herkulesmyrer er udbredte herhjemme.

 

Hvad gør du, hvis du opdager myrer?

 

Find myreboet.

Hvis boet er i huset under betongulvet: Du kan ikke ødelægge boet, medmindre du hugger betongulvet op. Forsøg i stedet at komme myrerne til livs med myrelokkedåser. Det anbefaler Skadedyrlaboratoriet, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr.

 

Hvis myreboet er andre steder i boligen: Læg myrepudder, der er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter, så langt ind i boet, du kan. Fjern evt. paneler, dørlister eller gulvbrædder for at komme langt nok ind.

 

Hvis boet er udendørs: Hvis boet er i jorden, kan du grave ned i boet og hælde kogende vand derned.

 

Den sorte havemyre

Den sorte havemyre, gule myrer og orangemyrer bosætter sig ofte under gulvet. Normalt bliver den sorte havemyre tiltrukket af træ, som i forvejen er fugtigt. Det er meget sjældent, at den sorte havemyre forvolder direkte skade. Der kan dog opstå fugtskader i forbindelse med deres redebyggeri, fordi de udvikler og spiser svampe, der går i forbindelse med træet. Hvis myrerne har etableret bo under gulvet, er det typisk, fordi gulvkonstruktionen ikke er tilstrækkeligt ventileret. Det giver varme og dermed gode betingelser for et myrebo.

 

Orangemyren og den gule myre

Har dit gulv eller træværk misfarvninger, kan det skyldes orangemyrens bo. Orangemyren – og den gule myre – er ikke særlig udbredte. Deres gange og boer er mørke på grund af en svamp, som myrerne selv dyrker – deraf misfarvninger og fugtskader. Ved den slags invasioner skal du kontakte dit forsikringsselskab og få hjælp til effektiv bekæmpelse, hvis du har insektdækning.

 

Herkulesmyren

Har du herkulesmyrer, vil du kunne se det på det angrebne træ, som udhules og ødelægges fuldstændigt. I modsætning til de andre myrer, går de oftest i sundt nåletræ, der er skjult i husets konstruktion – f.eks. under gulve. Da de er nataktive, er de svære at lokalisere. Man kan ikke forebygge et angreb af herkulesmyrer. For at bekæmpe angrebet må man lokalisere rederne og bore hul ind til dem. Herefter kan man behandle rederne med pudring af insektmiddel. Ved man, hvor myrernes indgange til boet er, kan man behandle stedet med et insekticid. Skader efter herkulesmyrer er dækket af forsikringen, hvis du har insektdækning.

 

Hvad spiser myrer?

Myrer er rovdyr og spiser andre insekter. Ellers spiser de honningdug fra bladlus eller nektar og saft fra planter – og så går de efter alt sødt i dit hjem. Har du bolsjer, sukker, rester af sodavand eller lignende stående fremme, kan de lugte det op til 700 m væk.

 

Hvad kan myrer ikke lide?

Myrer har en meget veludviklet og følsom lugtesans. Derfor bryder de sig ikke om gennemtrængende lugte som f.eks. kaffegrums, vaskepulver, kanel, revet muskatnød, osv. Nogle boligejere har held med at lægge denne slags skræmmelugte ud. Det er næppe virksomt imod store, veletablerede boer – men et forsøg værd.

Nogle har held med at lægge skræmmelugte ud, fx pebermynte.

 

Hvem spiser myrer?

Myrers naturlige fjender er bl.a. padder og småfugle. Det er derfor en god idé at gøre haven attraktiv for fjenderne, hvis du vil udrydde myrerne. Du kan f.eks. anlægge en havedam til frøer og fodre og give vand til havens fugle. Desuden er Restaurant Noma kendt for at servere levende orangemyrer for deres gæster.

 

Hvordan udrydder du myrerne?

Myrer er meget gavnlige dyr i haven. Det kan derfor ikke anbefales, at bekæmpe myrer i haven, hvis ikke de generer. Husk at du ikke må bruge gift mod myrer udendørs, da det også kan skade andre dyr. Gift er skadeligt, så brug det kun som sidste udvej. Hvis myreboet er indendørs og befinder sig i skjulte konstruktioner, f.eks. under gulvet, er det vanskeligt at bekæmpe. Hvis ikke lokkemidler, spray og diverse myrepuddere kan mildne plagen, må du søge professionel hjælp.

 


 

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 10.861 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her