Logo

barber

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Barben i Europas klartvandsfloder søger kun føde om natten.

FAMILIE: Cyprinidae. ORDEN: Cypriniformes. KLASSE: Pisces.

(barba er det latinske ord for skæg). En betegnelse, som bruges løseligt om visse medlemmer af den karpelignende familie Cyprinidae, med henvisning til de små tråde omkring munden. Barber omfatter ikke blot slægten Barbus, men også de tilknyttede slægter Hemibarbus, Spinibarbus, Puntius og Capoeta. Barber findes i de tempererede og tropiske regioner af den østlige halvkugle, og mange af de mindre arter importeres til Europa og De forenede Stater som akvariefisk.

Artikel billede

Hoved af Barbus med de to par små tråde over munden, der karakteriserer gruppen.

Barber varierer umådeligt i størrelse. Mahasiren, den klassiske sportsfisk i Indien, bliver omkring 3 m lang, hvorimod mange akvariebarber er fuldt udvoksede, når de er 7 cm lange. Det er tit vanskeligt at identificere arterne, selv for eksperten, fordi et individs form og udseende tit afhænger af forholdene, det lever under. I Afrika findes der former med tykke, gummiagtige læber, former med skarpe, mejseldannede læber og andre med normale læber. Den seneste tids arbejde har vist, at i mange om ikke alle tilfælde afhænger læbernes form af søeller flodbundens beskaffenhed. Fisk, der lever på klippebund, behøver en hård kant på munden for at skrabe alger af, mens fisk med gummiagtige læber sandsynligvis roder i mudderet. Det ser også ud til, at fisk i søer har en højere krop end fisk i floder.

Artikel billede

Messingbarber fra Centralindien

Medlemmerne af Cyprinidae mangler tænder i kæberne, men har et sæt tænder i svælget. Antallet, størrelsen og formen af disse svælgtænder viser fiskens kost, og hvor meget føden skal tygges, før den kan sluges. Svælgtænderne er et nyttigt hjælpemiddel ved artsbestemmeisen af barber, men denne metode er naturligvis kun til ringe gavn for akvaristen.

Alle barberne lægger æg, og mange af dem er ganske nemme at formere i et akvarium, forudsat forældrene tages op, efter at de har gydt og befrugtet de sædvanligvis klæbrige æg. Selv de kønneste af barberne kan udvikle sig til kannibaler.

De fleste af de importerede barber kommer fra Indien, Ceylon og Det indomalajiske Øhav, De almindeligste er pragtbarben, Barbus conchonius, fra Nordindien, øbarben, B. oligolepis, fra Sumatra, purpurbarben, B. nigrofasciatus, fra Ceylon, borneobarben, B. pentazona hexagona, fra Sumatra og B. ficto fra Sumatra. Messingbarben, »Barbus schuberti«, er ikke en særlig art, men en variant af B. semifasciatus eller B. saehsi fra Sydøstkina.

De afrikanske barber importeres mindre hyppigt, men er blevet studeret indgående på grund af deres betydning som spisefisk i indlandet. Den blinde barbe, Caeeobarbus geertsi, fra Congo er omtalt under blinde fisk. Se også flodbarben, Barbus barbus.

 

Artikel billede

To borneobarber, Barbus pentazona hexagona, fotograferet i et akvarium. De findes på Sumatra og Borneo, men er nu indført til Europa og Nordamerika, hvor de er meget benyttet som akvariefisk. De lodrette striber er karakteristiske for denne art.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.706 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her