Logo

Urter til katten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Urter til katten

Kattegræs er vigtig for kattens fordøjelse. Efter indtagelsen lægger det sig om slugte hår i mave og tarm. Virker afførende og fremkalder opkastninger.

 

De forskellige »urter«, som man giver kattene at spise, er ikke egentlige næringsmidler, men planter, som man erfaringsmæssigt tillægger helbredende egenskaber. De spiller rollen som pirringsmiddel for mave og tarm og er et virkningsfuldt afføringsmiddel eller udløser en frelsende opkastning, der gør det muligt for katten at fjerne fremmedlegemer, specielt de hår den slikker i sig under sin soignering. Indtil det 19. århundrede blev kattene næsten udelukkende plejet med disse »urter«, og blandt disse var først og fremmest kvikgræs.

 

Man kan købe potter med »kattegræs« hos de fleste blomsterhandlere og gartnere. Man bør købe dem, for ellers gnaver katten i lejlighedens prydplanter og kan risikere at blive forgiftet. Man kan også selv dyrke »kattegræs« og plante nogle korn af byg, hvede eller havre i en potte. Katten sætter overordentlig stor pris på de nye grønne skud, når de er blevet en halv snes centimeter høje. Man må dog ikke forveksle de strengt nyttige plantearter med katteurt (Nepeta cataria), som ikke har nogen medicinsk virkning, men hvis duft udøver en mærkelig tiltrækning på vore katte. Den vokser imellem murbrokker og tilhører læbeblomstfamilien, ligesom mynte og melisse. Duften af dens blade er uimodståelig for kattene. Den hensætter dem i en slags forelsket trance, der bliver til ekstase.

 

Baldrian (Valeriana), som der i øvrigt findes flere arter af, indeholder en olieessens, hvis gennemtrængende duft er ubehagelig for menneskers lugtesans, men virker særdeles tiltrækkende på alle katte. Man præparerer ofte »kradsetræerne« samt legetøj, beregnet for katte, med disse dufte.

 

Se hårboller, opkastninger.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.366 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her