Logo

Rexkat - Cornish rex

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rexkat - Cornish rex

 

Rexkatten har en usædvanlig pels, som oprindelig dukkede op ved en mutation. Den første blev født i Østberlin nogen tid før 1946, men cornish rex' historie begynder med en killing født i Cornwall af en skildpaddefarvet/gråhvid gårdkat og en ukendt far i 1950. Den øvrige del af kuldet havde glatte pelse, men denne ene havde en krøllet pels. I kuld faldet efter denne kat og dens moder, var halvdelen krøllede, og i 1957 blev to killinger med rex-pelse ført til De Forenede Stater. I 1959 dukkede et amerikansk rex-mutationseksemplar op i Oregon og fra 1959 blev en del killinger, avlet fra det tyske afkom i 1950'erne, importeret.

 

Der foreligger intet bevis for, at den amerikanske mutation genetisk lader sig forene med nogen anden. Imidlertid er cornish og tysk rex med held blevet krydsavlet, og de er sandsynligvis genetisk identiske. Både cornish og devon rex blev anerkendt som racer i 1967, men kun cornish rex anerkendes i Amerika.

 

Rexkatten, som normalt er sjælden, har vundet mange tilhængere i Danmark og ses ofte på vore udstillinger. De fleste kattes pelse består af fire slags hår: dækhår, som er lange og glatte, tykke og jævnt tilspidsede, børstehår. som bøjer fra roden og bliver tykkere, inden de brat tilspidses, børste-uldhår, en kruset overgangsform mellem de to foregående og den sidste slags, uldhår, som er jævnt tynde og krusede. Der er næsten 50 gange så mange uldhår som dækhår. I rexkattens pels er der kun uldhår eller en kombination af børste-uldhår, som det er tilfældet hos tysk rex. Hårlængden er cirka det halve af en normal kats og tykkelsen er cirka 60 procent af det normale.

 

Rexkat - Cornish rex

 

Rexkattens oprindelse skyldes en mutation. Den første så dagens lys i Cornwall/950 og er karakteristisk ved sin uldede pels. Standarden for cornish rex tillader alle pelsfarver.

 

Devon rex

I 1960 fødtes i Devon en killing med rex-pels, som, da den blev parret med en cornish rex-hun, kun frembragte killinger med glatte pelse. Den var genetisk anderledes. Andengenerationsparringer - hvor cornish- og devon-gener blandedes - frembragte en rex-type. I England blev den anerkendt som en særskilt race i 1967, og den er siden blevet godkendt alle andre steder, undtagen af nogle amerikanske organisationer.

Ligesom cornish rex stammer denne race fra en mutation hos den europæiske korthårskat - alligevel synes alle at være af slanktypen.

 

Rexkat - Cornish rex

Cornish rex Standard

Rexkatten har en kort plysagtig pels, som skal være krøllet eller bølget, især på ryg og hale. Knurhår og øjenbrynshår skal være krøllede og temmelig lange. En hvilken som helst pelsfarve godtages, men hvide aftegninger skal være symmetriske, undtagen hos skildpadde-og-hvid. Kroppen skal være fast og muskuløs, slank og af middelstørrelse med lange, lige ben og små ovale poter. Hovedet har middel-kileform og længden skal være cirka en tredjedel større end den maksimale bredde og blive smallere ned mod en kraftig hage. Kraniet skal være fladt, og profilen skal danne en lige linje fra midten af panden til næsens spids. Ørerne er store og højt placeret. De er brede forneden, afrundede i spidsen og tæt besat med fine hår. Halen er lang, tynd og tilspidset og tæt besat med krøllet hår. De ovale middelstore øjne skal have en farve, der passer til pelsfarven.

 

Points

 

Pels

50

Hoved og ører

20

Krop, ben og hale

20

Kondition

10

I alt

100

 

Devon rex Standard

Den europæiske standard kræver et bredt bryst og slank hals, og til forskel fra cornish rex skal kinderne være fyldige, og der skal være et udpræget stop. Snuden er kort med en kraftig hage og et »whisker break« (indsnævring ved knurhårene), og panden bøjer bagover mod et fladt kranium. øjnene er store, mandelformede, skråner ud mod ørerne s yderkanter og sidder langt fra hinanden; farven skal harmonere med pelsfarven eller være chartreuse, grøn eller gul (undtagen når rex-katten har siameser-aftegninger). Devon rex-kattens pels, som føles kraftigere end pelsen hos de andre rex-katte, skal være kort og fin, bølget og blød. Knurhår og øjenbrynshår skal være krøllede og af middellængde. H vide pletter tillades ikke, dog tillades helt ulogisk skildpadde med hvidt.

 

Points

 

Pels

40

Hoved

15

Øjne

5

Ører

10

Krop, hals og ben

25

Hale

5

I alt

100

 

Rexkat - Cornish rex

Siamfarvet devon rex.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.714 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her