Logo

Opdragelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Opdragelse

Det kan lade sig gøre at lære en kat at gå i snor. Det synes lettest med en siameser.

 

Katten er ikke føjelig, men med tålmodighed kan det ikke desto mindre lykkes at indprente den nogle gode vaner. Alle, der for alvor har studeret katte, er kommet til samme resultat: der findes ikke to katte, hvis adfærd er ens. Enhver har sin egen karakter og reagerer på sin egen måde. Derfor er det vanskeligt at behandle spørgsmålet om deres opdragelse, for hvad der er rigtigt for den ene er det måske ikke for den anden. Da katten ikke er et flokdyr, kan den ikke opdrages til underdanighed, og det er vanskeligt, for ikke at sige umuligt, for alvor at forandre dens vaner, når den er blevet voksen.

 

Hvordan man end bærer sig ad, kan man aldrig tvinge en kat til at gøre noget, den ikke vil gøre. Allerhøjst vil man med megen tålmodighed kunne opnå nogle små indrømmelser. Længere når man næppe.

 

Heldigvis lægger killingen mere eftergivenhed for dagen, når man holder sig til den traditionelle fremgangsmåde, der består i at lade katten bevæge sig frit og gribe ind ved de første forseelser. Da selv den meget unge kat af naturen er renlig, vænner den sig hurtigt til at bruge sin bakke, når den føler trang til at forrette et ærinde, akkurat som den vænner sig til at spise af sin skål og sove på sin pude eller i sin kurv.

 

Opdragelse

Renlighed skal læres.

 

Det kræver en vis tålmodighed at få dyret til at forstå, at bordben og stolepolstring ikke er beregnet til at hvæsse kløerne på, men killingen er som regel fuld af god vilje. Hvis man giver den et stykke træ med bark eller bedre endnu, et kradsetræ , og hvis man forstår at vise sig overtalende, forstår den til sidst, at det er der og ikke andre steder, at den skal hvæsse sine kløer.

 

Opdragelse

En kat ska fra den er ganske lille lære at forholde sig i ro i en taske eller kurv under transport.

 

Hvis den skal rejse sammen med sine ejere, specielt med offentlige transportmidler, er det godt lige fra den er ganske lille at vænne den til at forholde sig i ro i en lukket kurv eller i en taske og tage den med i de forskellige transportmidler, den skal benytte. H vis den finder sig i at bære sele, kan det endog lykkes at få den til at gå i snor. Det synes, som om visse racer (især siameser) bedre end andre finder sig heri.

 

I denne opdragelsesperiode må man ikke glemme, at det aldrig er godt for en ung kat at blive manipuleret for meget med, og det er nødvendigt at overvåge dens helbred. En killing kan opføre sig dårligt, fordi den er syg, selvom den ved første øjekast forekommer rask nok.

 

Under alle omstændigheder må man, både når det drejer sig om en killing eller en voksen kat, altid vise fasthed, men aldrig brutalitet, og hver dag hellige den en pæn del af sin tid. Dyret trænger til at mærke kærlighed omkring sig. Den viser sig at være meget følsom over for sin herres stemme og for venlighed. Sameksistens med en kat bør ikke begrænse sig til ligegyldige omgangsformer.

 

Se adfærd, soignering, renlighed.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.578 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.