Logo

Hellig Birma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hellig Birma

Maske, hale og ben på en sealmasket hellig birma får ifølge en legende deres farve fra Burmas varme muld.

 

Birmakatten kommer ind et sted mellem siameseren og perseren, hvad angår karakter, bygning og pelslængde, men den er alligevel i høj grad en selvstændig race. Desuden nyder den også den hædersbevisning at være Burmas hellige kat.

 

Alle birmakatte har maske - mørkere farvetegning på ører, hoved, hale og ben. Den oprindelige birma var sealmasket, men den findes nu som blåmasket, lillamasket, chokolademasket og forskellige tortie- og tabbymasker. Alle betragtes nu som forskellige varianter, men har de samme blå øjne, mørke punkter, hvide fødder, kropsform og temperament.


Hvad angår kropsform har birmakatten noget af perserens tæthed og undersætsighed og brede, runde hoved. Men kroppen er imidlertid længere end perserens, og hovedet er spidsere med en lang lige næse og forholdsvis store ører.

 

Hellig Birma

 

Med den lyse pels og farvede punkter på hoved, ben og hale minder birmakatten om siameseren. Men hos denne blåmaskede ser man de hvide poter, der er helt karakteristiske for birmakatten.

 

Det enestående og mest karakteristiske træk ved birmakatten er poterne. Begge forpoter ender i en symmetrisk formet hvid vante. Udstillingsstandarden er, at det hvide ender i en jævn linje over poten og ikke overskrider vinklen, hvor pote går over i ben. De hvide områder på bagpoterne spidser til på bagsiden af benet og slutter lige under hasen og kaldes sporer. Disse hvide områder er resultatet af et sjældent recessivt genetisk træk, selvom forskellige legender på en noget mere romantisk måde søger at forklare deres oprindelse. En fortæller om et overfald på et burmesisk tempel, hvor ypperste- præsten blev dræbt. En hvid tempelkat sprang op på præstens lig og straks blev dens pels gylden i lyset, der strålede ud fra templets gudinde. Kattens øjne afspejlede safiren i gudindens egne øjne, mens ben og hale antog den varme brune farve af Burmas jord. Poterne, der hvilede på den døde præst, blev dog hvide som et symbol på renhed.

 

 

Hellig Birma

Den oprindelige sealmaskede hellig birma har nu selskab af mange forskellige farvede birmakatte, men de har alle de klare safirblå øjne og søde ansigtudstyk.

 

En nyere historie fortæller, at et par sealmaskede birmakatte i 1919 blev givet til den franske opdagelsesrejsende August Pavie, og englænder - en major Gordon Russell. Hankatten døde på rejsen tilbage til Frankrig, men hunkatten overlevede og fødte et kuld killinger. Denne hunkat kan have været begyndelsen til et kontrolleret opdræt af hellig birmakatte i Frankrig i begyndelsen af 1920'erne, da siamesere og bicolour persere blev indført i avlsprogrammet. Racen blev officielt anerkendt i 1925. Den har både perser og siameser i sin karakter. Den er roligere og mindre aktiv end siameseren, men er ikke så føjelig som perseren.

 

Hellig Birma

Rødmasket hellig birma har en creme kropsfarve med varme orange punkter, de kendetegnende hvide poter, men har lyserød næse og trædepuder.

 

BIRMA PUNKTFARVER

 - Seal, blå, chokolade, lilla, rød, creme

 - Tortiemasket i alle farver

 

Hellig Birma

Chokoladetabbymasket hellig birma, en af de nyere farver, har lyse chokoladetabbymønstre på ører, maske og hale, mens kroppen er let gylden beige.

 

Hellig Birma

En blåtortietabbymasket birmakat med en prægtig pels og hale. En hellig birma pels kræver ekstra pleje, men den er mindre krævende en langhårsracerne, og pelsen bliver sjældent filtret.

 

KENDETEGN

Pels: lang, silkeagtig; fyldig krave omkring hals og let krøllet på maven

Øjne: næsten runde øjne; dybt klare blå

Andre træk: hvide handsker på forpoter; længere hvide handsker på bagpoter

Soignering: forholdsvist let med regelmæssig børstning og frisering

Temperament: mild, individualistisk, utrolig loyal

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.240 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her