Logo

Hårløse katte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hårløse katte

 

Alle de katte, som før i tiden blev beskrevet som »hårløse«, havde i hvert fald en dunet beklædning. En gang imellem er en killing i en normal bestand så uheldig at blive født skaldet, og dens usædvanlige udseende har tiltrukket forsøgsavlernes opmærksomhed. Mutationen er blevet renavlet i Canada af opdrættere af sphynx' en. Ingen hårløs race er endnu blevet godkendt af GCCF eller FIFE. Skønt sphynx'en er blevet godkendt af Canadian Cat Association,

 

Crown Cat Fanciers Association og Cat Fanciers Association, trak sidstnævnte deres foreløbige anerkendelse tilbage i 1971.

 

Mexicansk hår løs kat

Denne race menes at være uddød. Man antager, at det har været en aztekisk race, og et par, ejet af en mr. Shinick fra New Mexico, der havde fået dem af mexicanske indianere i begyndelsen af dette århundrede, skulle være de sidste. Hannen blev dræbt af en hund, mens den endnu var ung, og parret fik aldrig unger. De havde lange kroppe, lange haler og kileformede hoveder med store ører. Deres øjne var ravfarvede. De havde lange knurhår, og om vinteren voksede en kort pels ud langs ryg og hale, de fældede pelsen, når sommeren nærmede sig.

 

Sphynx

Sphynx'en eller den canadiske hårløse kat, som den undertiden kaldes, ligner meget beskrivelsen af den mexicanske hårløse kat, men den mangler tit knurhår, og den får ikke en pelskant langs ryggen om vinteren. Racen stammer fra en hårløs han, født af en sort-og-hvid huskat i Ontario i 1966. Når sphynxkatte dukker op på udstillinger vækker de en del opmærksomhed, men bølgerne omkring sådanne yderliggående eksempler på race-avl går ofte højt.

 

Sphynx Standard

Dens langstrakte krop skal være fintbygget, men muskuløs med en lang hale og et hoved, som hverken er rundt eller kileformet, men skråner udad mod øjnene og derpå danner en rektangulær blok fra øjnene og bagud. De gyldentfarvede øjne sidder godt tilbage og skråner let. Ørerne er brede ved basis og er ganske let afrundede i spidserne.

 

Skindet skal sidde glat undtagen på hovedet. Kort hår, der skal »se ud som fløjl og føles som mos«, dækker ansigtet, bliver længere bag ørerne og kraftigt omkring næsen og på siderne af munden. Poter og ben til vrist og ankel er dækket af dun, og ryggen har mikroskopiske fine hår ligesom dem på masken. Den sidste tomme af halen er dækket af fine fladtliggende hår.

 

Hos hankattene er testiklerne dækket af et tykt hårlag, som er længere end andre steder på kroppen. Sphynx-katten kan have en hvilken som helst farve, men ensfarvede katte bør have en jævnt fordelt farve på ryg og ydersider, der går over til en lysere farve på bugen og indvendigt på benene. En lyserød ring accepteres omkring halsen, men der tillades kun hvide pletter omkring brystvorterne og navlen. Aftegningerne hos brogede katte bør være symmetriske.

 

Den korte næse og øjenstillingen får den forfra til nærmest at se ud som en Boston Terrier, især når det kombineres med den hjulbenethed, som ses hos killinger.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.903 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.