Logo

Angora

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Angora

 

Angora-katten menes at stamme fra Tyrkiet og har fået sit navn efter byen Angora - nu Ankara.

 

På et vist tidspunkt kaldtes alle langhårskatte i den vestlige verden angora-katte, da det var fra byen Angora eller Ankara, som den kaldes i dag, at de første langhårede katte, man så i Europa, mentes at komme. Den tyrkiske hovedstad har også givet navn til geden, fra hvilken den langhårede silkeagtige uld, vi kalder mohair kommer, og navnet er ført videre til angora-kaninen. Det er ofte blevet sagt, at den langhårede kats tyrkiske oprindelse er lige så mystisk som nogle af de andre legender, der forklarer forskellige racers" udvikling, men angora-kattene fandtes i Tyrkiet og adskilte sig tydeligt i typen fra den »persiske« kat, der senere blev standarden for de sædvanlige langhårs-racer.

 

Angoraens krop og hale er længere end perserens; og dens hoved er mindre med opretstående ører. Den er i Europa og i Amerika blevet fortrængt af den kraftigere kat og stod i fare for at blive udryddet i Tyrkiet, indtil Ankaras Zoo gik i gang med et omhyggeligt kontrolleret og registreret avlsprogram for at sikre dens overleven. I 1963 gav Ankaras guvernør tilladelse til, at et par fra den zoologiske have blev ført til De Forenede Stater. Den ene var en hvid hunkat med ravfarvede øjne, den anden en hvid han med forskelligfarvede øjne (odd-eyed).

 

Udfra dette par og et andet, hvis øjne havde de modsatte farver, som blev ført til Amerika tre år senere, er racen atter blevet fastslået i De Forenede Stater, og da de avler rent, blev den anerkendt af CFA i 1970. Den anerkendes endnu ikke i England og FlFE-området (1975).

 

Standard

 

Angoraen skal være lille til middelstor, hannen en smule større end hunnen. Den har en fin knoglebygning med lange ben, som er lidt højere bagtil, således at bagpartiet bæres højt. Den har en tæt krop, men den er længere og smidigere end perserens, og den har en længere tilspidset hale.

 

Hovedet er lille til middelstort, med stort mellemrum mellem de lange spidse ører og det tilspidses ned mod snuden.

Næsen er længere end perserens, og den har ikke noget stop.

Øjnene er store, let mandelformede og en smule skråtstillede.

 

Kun hvide katte godkendes i De Forenede Stater, men der er ingen grund til, at ikke andre farver også skulle dukke op. Den fine pels er af middel længde og silkeblød med en fin krave, en fyldig hale og duske på ørerne og mellem tæerne. Den har tendens til at bølge, især på maven.

 

Trædepuder og næsespejl skal være lyserøde. øjnene kan være blå, ravfarvede eller have forskellig farve (odd-eyed), men som det er tilfældet hos andre hvide katte, har de blå-øjede eksemplarer tendens til at være døve.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.432 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her