Logo

Allergi overfor katte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Allergi overfor katte

 

Katte allergisymptomer skyldes hovedsageligt det allergen, Fel d1, et protein molekyle fundet i kattens skæl og spyt.

 

Kattens spytkirtler og talgkirtler producerer proteiner. Under pleje af katten, når katten slikker sin hud og pels, deponeres allergen på pelsen og bliver luftbårne støvpartikler. Når disse allergener, indåndes af mennesker, kan det udløse allergiske reaktioner.

 

Kattens allergen er, i modsætning til hundens allergen, meget let og transporteres meget let gennem luften. De kan trænge dybt ned i lungerne og udløse allergi.

 

Antallet af allergener produceret af en enkelt kat er forskellig fra kat til kat. Også hankatte har tendens til at producere mere allergener end kvindelige katte, på grund af mere sekretion af proteinet Fel d1.

Det har været almindelig at tro, at kun hjem med katte som kæledyr har allergener i deres huse. Dette skyldes at hver eneste individuelle menneske eller dyr har en personlig “sky” af støvpartikler omkring sig. Denne personlige sky bevæger sig langs med dem. Hvis personen er katteejer eller har mødt nogen, der ejer en kat, kan han eller hun få katte allergener i deres personlige “sky”.

 

Så når mennesker bevæger sig omkring, kan personen uforvarende modtage katte allergener i lighed med andre støvpartikler fra andre mennesker. Så når en person er udsat for et stort antal af allergener, kan det udløse symptomer på katteallergi, enten for personen selv eller vedkommendes omgivelser.

 

Symptomer på katteallergi

 

Symptomer på katteallergi kan forårsage mild til svær reaktioner hos mennesker. Mange mennesker kan endog udvikle kronisk astma.

 

Katteallergi symptomer er synlige, og viser sig omkring 15 minutter til 1 time efter udsættelse for allergenet. Den fælles symptomer på katteallergi er:

- Nysen

- Hoste

- Stoppet næse

- Ondt i halsen

- Rindende, røde øjne

- Kløende næse

- Stramning i brystet

- Hvæsen og vejrtrækningsbesvær

 

Man kan lide af rindende næse eller høfeber, i det øjeblik man kommer ind et værelse eller er udsat for katte allergener. Den person, kan også havee reaktioner som astma angreb, løbende næse, osv. Man kan endda udvikle kontakt eksem eller nældefeber på huden i de områder, der kommer i kontakt med katteskind eller spyt.

 

Du kan ikke forhindre katte allergener eller katte skæl, da de er luftbårne. Du kan dog forsøge at minimere generne ved at prøve følgende vejledninger.

 

Du skal børste katten dagligt for at fjerne kattens skæl. Hvis du er allergisk over for katte skæl, er det klogt, hvis du beder en anden om at gøre det. Du kan bruge almindeligt vand til at bade din kat ugentligt og derefter gå videre til hver fjortende dag.

 

Hold kattens pels fri for lopper og mider

 

Hvis du ikke kan undgå en kat, der bor omkring dig, kan du installere (HEPA) filtre. Du skal ventilere rummene for at reducere katte allergener og støv niveauer og reducere luftfugtighed. Rens din tæpper, vægge, møbler og sengetøj med en støvsuger. Du kan kun styre din katte allergiske symptomer, ved at undgå kattens allergener.

 

Allergi overfor katte

 

Behandling af katteallergi

 

Hvis du har mistanke om katteallergi, så skal du tale med din læge om det. Han kan rådgive dig vedr. antihistaminer.

 

Katteallergi symptomer ligner mange andre allergiske reaktioner. Så lægen kan udføre en test, der skal sikre, at det er katteallergi, du lider af.

 

Tal med din læge om den bedste fremgangsmåde for at lindre dine katte allergi symptomer.

 

Allergi overfor katte

 

Begræns katteallergi symptomerne

 

Hvis vi var smarte ville vi undgå de ting, som vi er allergiske over for, men når det kommer til vores kæledyr er det knap så let at være "smart". For de fleste katteelskere er det en katastrofe at skulle skille sig af med deres elskede kæledyr på grund af en katteallergi.

 

Det betyder, at du bliver nødt til at lære at styre dine katte og dine allergiske symptomer, så dine symptomer bliver mere tålelige.

 

Du kan blive nødt til ikke længere at lade katten sove i din seng. Dette kan være den sværeste vane at bryde, men det er en lille pris at betale for at vågne op om morgenen uden at din katteallergi generer dig.

 

Soveværelset skal være en kattefri zone og dette vil reducere allergener væsentligt. Giv ikke efter for dine katte. De vil finde et andet sted at sove. De elsker at krølle sig sammen et sted, og du vil opleve, at du lider langt mindre af symptomer på katteallergi.

 

Støvsugning er meget vigtig. Du er nødt til at støvsuge mindst to gange om ugen for at reducere din katteallergi, ofte er det nødvendigt hver dag.

 

Allergi overfor katte

 

Husk at vask hænderne oftere.

 

Vask sengetøj ofte for at fjerne støvmider og kat allergener.

 

Hvad er mest vigtigt at erkende, når du lider af katteallergi er, at du ikke behøver at komme af med din kat. Din kat er et familiemedlem og den "smider man ikke sådan lige ud" I stedet er man nødt til at tage sine forholdsregler.

 

Allergi overfor katte

 

Symptomer på katteallergi

 

Disse symptomer på katteallergi er de mest almindelige:

- Rindende og kløende øjne

- Hvæsende vejrtrækning

- Løbende næse.

 

Hvorfor får man allergi for katte?

 

Kattens døde hud er den væsentlige årsag til katteallergi.

Den mest gængse opfattelse er at det er kattehårene, der giver allergi. Dette skyldes imidlertid en reaktion overfor et protein kaldet Fel D1.

 

“Hvordan kan jeg mindske, allerhelst fjerne min allergi overfor katte?”

 

Gode tips:

- Antihistaminer vil reducere katteallergi, fx Benadryl®

- Vask jævnligt dine hænder efter kontakt med katten

- Rengør dit hjem ofte.

- Få kattene til at sove i et andet rum end dit soveværelse.

- Brug luftfiltre.

- Udskift filteret i støvsugeren ofte.

- Sørg for at bruge tæpper/"overdækning" på de møbler, hvor kattene ofte ligger.

- Vask gulvene samt møblerne ofte.

- Hvis man har ventilatorer i loftet, bør disse også vaskes ofte, da de kan være med til at sprede kattehår og støv over hele huset.

 

Ovenstående vil reducere katteallergi symptomer KRAFTIGT.

 

Allergi overfor katte

 

Skal vi have kat?

 

Selvom katte er elskede kæledyr, er katteallergi en af de mest almindelige former for allergi.

 

Derfor er det en rigtig god ide før man anskaffer sig en kat at finde ud af om man selv, eller nogen i familien har katteallergi. Alt for ofte anskaffer familier sig en kat for derefter senere at finde ud af, at de alligevel ikke kan beholde katten pga allergi i familien.

 

Selvom katteallergi symptomerne kan holdes kontrolleret, vil det i mange tilfælde være så voldsomt et problem for den, der har katteallergi med alle symptomerne, såsom kløende, løbende øjne osv, at det alligevel bliver for meget, og familien må i den sidste ende komme af med katten igen.

 

På grund af allergi bliver rigtig mange katte ( OG hunde) afleveret til dyrekenneler hvert år pga. deres ejeres alvorlige symptomer på allergi.

 

Selvom du selv eller nogen af de andre familiemedlemmer ikke lider af katteallergi, så tag lige og tjek, inden du anskaffer dig en kat, om nogen i din nære omgangskreds lider af voldsom katteallergi og at de derved fremover vil være forhindret i at besøge dig.

 

Det vil være unfair overfor katten, hvis du i den sidste ende bliver nødt til at aflevere den til en dyrekennel eller i værste fald til en dyrlæge med henblik på aflivning, fordi dit sociale liv bliver væsentligt forringet.

 

For dem, der blot lider af en mild form for allergi, kan man følge nedenstående retningslinier med henblik på at have kat i huset. Som man ved, er allergier forårsaget af farlige partikler i luften og for at kontrollere disse partikler, prøv at følge nedenstående retningslinier:

 

- Hav læder møbler i stedet for polstrede møbler.

- Udskift tæpper med trægulve

- Forhindre din kat i at komme i soveværelset

- Rens evt. luftfiltre regelmæssigt

- Brug MEGET varmt vand, når man vasker sengetøj

- Støvsug ofte

 

Dette var blot nogle få retningslinier. Læs om allergi på www.doktorABC.dk

 

Allergier bør behandles omgående for at forhindre at din krops immunforsvar forringes. Udsættelse af en evt. behandling kan føre til andre problemer, såsom bronkitis, astma, bihulebetændelse eller øreinfektioner. Det kan endog føre til livstruende problemer hvis symptomerne er alvorlige nok.

Hvis du oplever problemer, som ikke vil gå væk, skulle du kontakte din læge for at fastslå årsagen til dine problemer.

 

Allergi overfor katte

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.523 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.