Logo

- Racer og varianter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Racer og varianter

 

Der findes enorme variationer af katte med en endeløs afveksling i former, farve, mønstre og pelslængde, men kun et begrænset antal af dem anerkendes af katteorganisationerne som særskilte racer. Disse er variationer, som følger en regulær type, mønster og farve, og som har vist, at de gennem flere successive generationer konstant frembringer killinger med de samme racepræg, når den samme slags parres.

 

Der finder hele tiden forsøgsavl sted for at udvikle nye katteracer og nye varianter.

 

I de senere år er der blevet foretaget forskning i kattes genetiske anlæg, og avl nu til dags udføres på et meget videnskabeligt grundlag. Studiet om arvelighed er meget indviklet, og den vordende avler af en ny varietet bør rådføre sig med litteraturen om dette emne. Imidlertid vil en kats karakteristiske træk som regel afhænge af, hvilke dominerende gener, den arver fra forældrene. En hun har 19, en han 18 par kromosomer samt andre to, der ikke svarer til hinanden. Dette forklarer køns-sammenkædningen af visse karakteristiske træk som farven rød. Nogle træk bliver dominerende, hvis en killing arver modstridende gener fra forældrene: tabby dominerer over ikke-tabby; hvidt dominerer over alle farver; sort dominerer over blåt og chokolade; korthår dominerer over langhår; det ensfarvede dominerer over de afgrænsede farver hos siameseren og colourpointen.

 

Selvom et enkelt træk kan dominere over et andet, vil det recessive træk stadig være til stede i killingens genetiske mønster og vil have indflydelse på dens afkom. Det findes mange tilsyneladende anormale tilfælde: for eksempel kan en parring mellem en blåmasket og en chokolademasket siameser give killinger, der ikke er af nogen af de to typer, men et kuld, som alle er brunmaskede. Imidlertid vil den næste generation af disse killinger frembringe både brunmaskede, blåmaskede, chokolademaskede og lillamaskede.

 

For at kunne forudsige, hvilke resultater der vil komme ud af en parring, er det nødvendigt at kende kattens genetiske baggrund som ofte kan ses af stamtavlen.

 

- Racer og varianter

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.294 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her