Logo

- Katte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Katte

Chokoladetabby perser

 

Katten har levet sammen med mennesker gennem det meste af civilisationen, men det er kun i de seneste 100 år, de er blevet specielt udvalgt og parret for at fremavle særskilte racer. Hunde har udviklet sig i tusindvis af år og er blevet opdrættet næsten lige så længe til jagt - med tilsvarende store forskelle i størrelse, form og karakter. Tamkatten derimod dækker et meget mindre område i størrelse og bygning, pelstype og andre karakteristika.

 

- Katte

Rødmasket hellig birma

 

HVAD ER EN RACEKAT?

For at en kat kan beskrives som en racekat skal dens forældre være kendte og kunne spores adskillige generationer tilbage og denne herkomst skal være registreret.

En perserkat af pletfri herkomst kan parres med en lige så fuldblods siameserkat. Det følgende kuld har stamtavle, men de kan ikke klassificeres som en ny perser/siameser race, før der er blevet avlet ensartede og sunde kuld i et antal generationer (det være sig tre eller mere, afhængig af katteorganisationernes regler og målestokke ). Indtil den status er opnået, kan racerene katte kun udstilles i Danmark som NON-SH: ikke anerkendt korthår, NON-LH: ikke anerkendt langhår.

 

Hvor mange racer der klassificeres, varierer fra katteforening til katteforening. Nogle af de katte, der er taget med i dette site, betragtes som racer i nogle lande, men som farve- varianter af den samme race i andre. Nogle racer eller varianter har identisk herkomst, men har forskellige navne eller klassifikationer i England, resten af Europa og USA. Uanset navn er det vigtigste ved de følgende sider at se denne utrolige mængde af katte, der findes. Vi fremhæver de vigtigste træk og karakteristika ved hver race eller variant, så man kan finde den, som man synes om, og som passer til ens livsform og person.

 

— Langhårskatte

— Semilanghårskatte

— Korthårskatte

— Huskatte og gårdkatte

 

PELSTYPER

Vi har opdelt kattetyperne i langhårs, semilanghårs og korthårskatte. Langhårskatte af persertypen er mere krævende, hvad soignering angår - deres bløde, lange hår skal redes og børstes dagligt af ejeren. Imidlertid er persere rolige, værdige og meget glamourøse og velegnede til et totalt eller overvejende indendørsliv. De fleste korthårskatte har brug for meget lidt eller ingen hjælp til soignering, medmindre de udstilles. De er af natur oftest mere aktive og legesyge end persere og bør have en ejer med en livsform, der passer til den.

 

- Katte

Spotted tabby orientaler

 

Semilanghårskattene dækker mellemgruppen mellem de to ekstremer, eftersom deres pels kræver mere pleje, men dog ikke så meget som langhårskatte. Deres personlighed afhænger af deres herkomst. Nogle af dem er langhårede udgaver af korthårsracer som somalien (en semilanghåret abyssinier), der har de energiske og legesyge karakteristika som dens abyssinierophav. Norske skovkatte og main coon-racer har pelse, der er beregnet til kulde og har en udendørs karakter som deres robuste gårdkatteophav.

 

- Katte

 

ARVEMASSEFORDELE

Den store fordel ved at have en kat med stamtavle og af en anerkendt race er, at udfaldet af parring mellem racerene katte er forudsigeligt. Afhængig af sammensætningen af ophavets arvemasse kan der være farvevariationer i det samme kuld, men typen er ensartet. Hvis man beslutter sig for at lave opdræt på sin maine coon kat, vil man få maine coonkillinger. Udfaldet af parringer mellem to huskatte uden stamtavle er som at spille i lotteriet. De enkelte racer og varianter beskrives efter de ideelle standarder, som de forskellige racekatteforeninger har sat. Igen adskiller de sig fra land til land. En amerikansk racekatteforening kan eksempelvis foretrække, at en tortie har klart markerede farvepletter. men en tilsvarende i Europa foretrækker, at farverne er lidt blandede. Den slags detaljer er vigtige, hvis man vil udstille med sin kat. Mange racerene katte falder dog lidt ved siden af i forhold til det officielle syn på perfektion, men kan stadig have meget skønhed, elegance og temperament.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.867 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1189927-09-2017 10:03:08 Nils Thore Pedersen
Jeg elsker katt over alt på denne jord!

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her