Logo

Svensk lapphund

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Svensk lapphund

 

Spidshunde: Næsten alt, hvad der bevæger sig, kan vække racens instinktive hyrdeinteresse

 

HØJDE: Hanner 45-51 cm. Tæver 40-46 cm.

VÆGT: 19-21 kg.

FARVER: Ensfarvet sort eller brun. Bjørnebrun foretrækkes.

HJEMLAND: Sverige.

INTERNATIONALT RACENAVN: Svensk lapphund.

 

MENTALITET: Først var den jagthund. Senere blev den hyrdehund. Og i dag vinder den stadig stigende popularitet som familie- og selskabshund. Den er generelt venlig, tillidsfuld og imødekommende over for alle mennesker, tolerant i forhold til børn og andre hunde og vagtsom og beskyttende uden at være skarp. Er ofte temmelig gøende.

 

BEHOV: Den oprindelige arbejdshund har stadig behov for megen motion og beskæftigelse med opgaver, som stimulerer den mentalt. Den er samtidig afhængig af nær social kontakt med familien.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: Det tidligere arbejde med at drive og vogte kæmpestore, vildtlevende flokke af rensdyr kræves ikke længere. I stedet kan den selvstændige hund instinktivt kaste sin hyrdeinteresse på biler, cyklister, kondiløbere og alt, hvad der i øvrigt bevæger sig.

 

PELS OG PLEJE: Den grove og meget fyldige dækpels står lige ud fra kroppen og krøller lidt ved roden. Underulden er blød, tæt og fint krøllet. Det er en pels til kulde og sne, og hunden fælder en del af den på den varmeste årstid. Pelsen bør gennembørstes grundigt en gang om ugen.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Racen er selvstændig, men som regel også samarbejdsvillig og positiv over for indlæring. Begynd træningen tidligt og læg hovedvægten på øvelser, der skaber tillid og kontakt. Træn tempofyldt i korte sekvenser på skiftende steder og med varierede belønninger.

 

OPRINDELSE: Sandsynligvis havde samerne disse hunde med, da de engang i urtiden kom til de skandinaviske tundraområder nord for polarcirklen. Samerne var i årtusinder jægere og fiskere, og de blev først senere rensdyrnomader. Hundene var med under hele denne udvikling, og træk fra mange forskellige arbejdsfunktioner kan stadig ses hos racen. I begyndelsen af 1900-tallet var den truet af blanding med andre racer, ligesom moderne hjælpemidler overtog meget af dens arbejde. Den blev dog reddet i tide.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.155 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her