Logo

Puli

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Puli

 

Hyrdehunde: Den lange snorepels er krævende. Arbejdende pulier får pelsen klippet samtidig med fårene.

 

HØJDE: Hanner 37-47 cm. Tæver 34-44 cm.

VÆGT: 10-15 kg.

FARVER: Sort, eventuelt med rødlig tone, grå i alle nuancer, hvid eller creme med eller uden mørk maske.

HJEMLAND: Ungarn.

INTERNATIONALT RACENAVN: Puli.

 

MENTALITET: Meget af den oprindelige hyrdehund er bevaret i nutidens puli. Den er særdeles lærenem og til enhver tid parat til at præstere et selvstændigt stykke arbejde. Den passer på og beskytter alt, hvad der er den betroet, inklusive børn. Over for fremmede kan den være ret mistroisk. Kræver nogen hundeerfaring af sin ejer.

 

BEHOV: Racens meget kraftige hyrdehundeinstinkt må respekteres. Den skal beskæftiges mentalt og have god mulighed for at bevæge sig frit. Ved indespærring reagerer den med vedvarende gøen.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: En meget selvstændig hund, som ikke altid reagerer prompte på anvisninger. Glad for kontakt, men også helt i stand til at klare sine opgaver på egen hånd. Den har ikke noget udpræget jagtinstinkt, og den er derfor ikke tilbøjelig til at strejfe.

 

PELS OG PLEJE: Den helt specielle pels kræver sin ejer. Underulden blander sig med dækhårene til lange snore, som når helt ned til jorden. De skal snos enkeltvis lige fra hvalpealderen og ikke redes ud. Men hunden skal bades jævnligt, hvis den skal holdes lugtfri til indendørs brug.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Lærenem, opfatter hurtigt og er glad for at lære noget. Tidlig socialisering begrænser puliens tendens til at "hyrde" andre hunde. Fortsæt indlæringen i korte og varierede sekvenser med rigelig belønning, så volder den normalt ingen problemer.

 

OPRINDELSE: Racen kom antagelig til Ungarn sammen med magyarerne i 800-tallet, og den er muligvis i slægt med tibetansk terrier. I århundreder har pulien arbejdet som fårehund på de ungarske sletter, og den gør det til dels endnu. I pusstaens høje græs hopper den lodret op i luften både fra stående og fra galop og skaffer sig derved overblik over flokken og omgivelserne. Med tætte fåreflokke får den bedre udsigt ved at springe op på ryggen af fårene. Arbejdende hunde bliver klippet samtidig med fårene.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.890 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her