Logo

Podengo português

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Podengo português

 

Spidshunde: Den mindste af de portugisiske podengoer holdes i dag i stor udstrækning som selskabshund

 

MENTALITET: Racen forekommer i tre størrelser, stor, medium og lille. De har samme oprindelse og minder meget om hinanden i væsen, men krydses ikke indbyrdes. Det er livlige, opvakte og robuste hunde. De er venlige og imødekommende i familien, hvor de ofte knytter sig mest til en bestemt person. Over for fremmede er de noget reserverede, men de omgås generelt let andre hunde.

 

BEHOV: De portugisiske jagtspidshunde er alle livlige og aktive. De har et meget stort behov for at bevæge sig og for tæt social kontakt med mennesker. Navnlig de mindste er udmærkede familiehunde, hvis deres behov for at bruge næsen tilfredsstilles, så deres tilbøjelighed til at følge et spor holdes inden for rimelighedens grænser.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: De har alle oprindelig været anvendt til jagt, enkeltvis eller i kobbel, og de tilpasser sig som regel fint i en flok. Jagtlysten og glæden ved at løbe er stadig stor, og de kan være meget svære at kalde tilbage, hvis de først har fået fært af vildt. Mellem jagterne holdt de vagt på gårdene, og de er lidt mere lydhøre end deres nære slægtninge fra Middelhavet. De små podengoer minder af væsen på mange måder både om terriere og gravhunde.

 

PELS OG PLEJE: Alle tre størrelser findes i to pelsvarianter. Den korthårede pels er glat og tæt tilliggende. Den langhårede er pjusket og ru som vildsvinebørster og danner et lille hageskæg. Begge varianter er uden underuld og frynser. De fælder kun ubetydeligt, hvis blot pelsen jævnligt børstes grundigt igennem.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: De er lærenemme og har en hurtig opfattelsesevne, men deres selvstændighed og jagtlyst er udpræget. Opdragelsen kan derfor være noget af en udfordring for ejeren. De bedste resultater opnås ved at begynde tidligt og træne venligt, vedholdende og konsekvent i korte og tempofyldte sekvenser med en opfindsom brug af belønninger.

 

OPRINDELSE: Racen er meget gammel, men dens baggrund er ukendt. Muligvis er den i nær slægt med racer som faraoh hound, etnahund og poden co ibicenco fra Middelhavsområdet. Måske er den opstået af sig selv i det nordlige Portugal. Den største af de tre podengoer er den oprindelige. Den mellemstore er avlet på særlig små individer, og den lille er gennem århundreder avlet yderligere ned i størrelse.

 

Podengo portugues. Stor

Den blev oprindelig anvendt til jagt på vildsvin og hjorte. Den opsporede vildtet og holdt det gøende i skak, indtil jægeren nåede frem. Den arbejder stadig som jagthund i hjemlandet, men selv der er den efterhånden blevet sjælden. Især den glathårede variant er der ikke mange af, men der arbejdes på at genopbygge den.

 

FAKTA

HØJDE: 55-70 cm for begge køn.

VÆGT: 20-25 kg.

FARVER: Gul, fauve eller sort med eller uden hvide aftegninger eller hvid med gule eller sorte aftegninger.

HJEMLAND: Portugal.

INTERNATIONALT RACENAVN: Podengo Português Grande.

 

Podengo português mellem

Den mellemstore podengo er stadig en populær hund i landdistrikterne i det nordlige Portugal. Den bliver fortsat brugt til jagt på forskelligt småvildt. Den vogter husdyr og ejendom, og den er en udmærket familiehund hos mennesker, som forstår at beskæftige hunden mentalt, og som kan bære over med en del rastløshed.

 

FAKTA

HØJDE: 40-55 cm for begge køn.

VÆGT: 16-20 kg.

FARVER: Gul, fauve eller sort med eller uden hvide aftegninger eller hvid med gule eller sorte aftegninger.

HJEMLAND: Portugal.

INTERNATIONALT RACENAVN: Podengo Português Medio.

 

Podengo português dværg

Den eneste lavbenede hund af denne type skulle gå ned i kaninernes jordhuller og jage dem op til de større og hurtigere podengoer. Den er en lille udgave af de større slægtninge og har ikke noget dværgpræg. På gårdene er den vagtsom og en fremragende rottejæger. I dag holdes den i stor udstrækning udelukkende som selskabshund.

 

FAKTA

HØJDE: 20-30 cm for begge køn.

VÆGT: 4-5 kg.

FARVER: Gul, fauve eller sort med eller uden hvide aftegninger eller hvid med gule eller sorte aftegninger.

HJEMLAND: Portugal.

INTERNATIONALT RACENAVN: Podengo Português Pequeno.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.082 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her