Logo

Norrbottenspids

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Norrbottenspids

 

Spidshunde: Med passende opdragelse og beskæftigelse kan norrbottenspidsen være en fin familiehund

 

HØJDE: Hanner ca. 44 cm. Tæver ca. 41 cm.

VÆGT: 12-15 kg.

FARVER: Alle farver er tilladt. Den ideelle er hvid med gule eller rødbrune aftegninger.

HJEMLAND: Sverige.

INTERNATIONALT RACENAVN: Norrbottenspets.

 

MENTALITET: En yderst livlig, vågen og opmærksom hund. En modig og selvbevidst jagthund, som med passende opdragelse og beskæftigelse også kan være en selskabelig familiehund hos sporty og hundeinteresserede mennesker. Racen er normalt venlig og omgængelig i alle situationer, men man må være forberedt på, at den er meget gøende.

 

BEHOV: Den behøver megen motion med mulighed for at bevæge sig frit, så den også kan få tilfredsstillet sin lyst til at følge et spor. Derudover trives den bedst i nær kontakt med familien.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: Racen er skabt til jagt på skovfugle, som den finder i træerne, hvor de tror sig i sikkerhed. Med kraftig gøen kalder den jægeren på skudhold. Instinktet er medfødt og lader sig ikke dæmpe, så selv med god kontakt går hunden gerne sine egne veje.

 

PELS OG PLEJE: Pelsen er hård, temmelig kort, glat og tæt tilliggende med blød og fyldig underuld. Det er en pels til al slags vejr, og den er ikke arbejdskrævende. En ugentlig gennembørstning begrænser fældningen til perioderne forår og efterår. Hunden vasker sig ligesom en kat.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Hunden er kvik, glad for at arbejde og hurtigt opfattende. Begynd opdragelsen tidligt, og læg hovedvægten på indkald. Træn gerne med hunden løs i skiftende miljøer, vær meget opfindsom med belønningerne og forvent ikke ubetinget lydighed.

 

OPRINDELSE: Den har eksisteret i Norrbotten på grænsen mellem Sverige og Finland i århundreder, og den er i familie med finsk spids og måske også med norsk buhund. Oprindelig blev den brugt til jagt på egern, hvis pels engang var en vigtig handelsvare. Desuden gjorde den gavn som vagt- og gårdhund og som hyrdehund for mindre husdyr. Den bruges i dag også til elgjagt. I 1948 blev racen erklæret for uddød, men det var heldigvis forkert. Den eksisterede upåagtet, men i bedste velgående i det skjulte.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.131 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her