Logo

Mudi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mudi

 

Hyrdehunde: Mudi er en populær hyrdehund i Ungarn, men den ses kun sjældent uden for landets grænser

 

HØJDE: Hanner 41-47 cm. Tæver 38-44 cm.

VÆGT: 8-13 kg.

FARVER: Sort, blue merle, askegrå, brun eller hvid.

HJEMLAND: Ungarn.

INTERNATIONALT RACENAVN: Mudi.

 

MENTALITET: En effektiv, robust og uforfalsket hyrde- og gårdhund, som har en god evne til at tilpasse sig andre former for tilværelse. Den er livlig, nervefast, lærenem med en hurtig opfattelsesevne og i stand til at falde ind i rollen som familiehund. Den kan være noget rapkæftet, dog ikke så meget som slægtningene pumi og puli.

 

BEHOV: Racen har stadig sine hyrdehundeinstinkter i behold, og den kræver derfor megen motion og beskæftigelse. En vis tilbageholdenhed over for fremmede kan modvirkes ved tidlig socialisering.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: Racen har været brugt til jagt på vildsvin, og den har stadig en vis jagtlyst. En selvstændig hund, som gerne klarer sine opgaver på egen hånd og ikke altid er lydhør over for anvisninger. Den holder dog i reglen forholdsvis god kontakt til sin fører.

 

PELS OG PLEJE: 3-7 cm lang krøllet eller bølget pels, som danner hvirvler og lokker. Den er tæt, meget fugt- og smudsafvisende og ikke arbejdskrævende i hverdagen. Med en omhyggelig gennem børstning en gang om ugen undgår man anden fældning end den, som finder sted i overgangen mellem årstiderne.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Den er aktiv og positiv over for indlæring. Bør opdrages med venlighed og mange belønninger. Træn varieret i korte og tempofyldte sekvenser. Vær ubøjelig konsekvent, så hundens selvstændighed ikke får den til at opfatte sig selv som fører.

 

OPRINDELSE: Racen er antagelig opstået tilfældigt engang i slutningen af 1800-tallet ved krydsning af flere ungarske hyrdehundetyper. Den vogtede det vanskelige steppekvæg, zakkelfår, heste og svin, og på gården tog den rotter, mus og andet småkravl. Den blev udskilt fra pumi og puli og anerkendt som selvstændig race i 1936, men der ind krydses fortsat arbejdshunde uden kendt afstamning, så typen kan variere noget. Den er temmelig udbredt i sit hjemland, men ses sjældent uden for Ungarns grænser.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.039 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her