Logo

Jämthund

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jämthund

 

Spidshunde: Jämthundens jagtinstinkt er meget stærkt, og den kan ofte være meget højrøstet

 

HØJDE: Hanner 57-65 cm. Tæver 52-60 cm.

VÆGT: 19-21 kg.

FARVER: Lysere og mørkere grå med karakteristiske lysegrå eller cremefarvede aftegninger.

HJEMLAND: Sverige.

INTERNATIONALT RACENAVN: Jämthund.

 

MENTALITET: Den største af de nordiske jagtspidser er modig og energisk, men også præget af en stoisk ro. Det er ikke en race for førstegangshundeejeren, men i den erfarne og naturglade familie er den glad, legesyg, kærlig og hengiven over for alle. Den er vagtsom og noget afventende over for fremmede, og den er meget gøende.

 

BEHOV: Kræver masser af motion - gerne i form af cykelture - og opgaver, hvor den får lov at bruge sin fine næse. Den behøver et godt socialt liv, men knytter sig ofte mest til en person.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: Jagtinstinktet er meget stærkt, så den kan ikke lufte sig selv, men må altid holdes i line, i indhegnede områder bevæger den sig gerne langt væk, men den kommer altid tilbage, når den mener, at arbejdet er afsluttet. Holder ellers god kontakt.

 

PELS OG PLEJE: Pelsen beskytter hunden effektivt i al slags vejr, selvom den ikke er så rigelig som hos norsk elghund eller de polare trækhunde. Den er kortere, blødere og mere tilliggende med fin underuld. Den fælder behersket og passes i det daglige med jævnlig gennembørstning.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Opdragelsen skal begynde tidligt og vedligeholdes i små doser, da den opvakte og selvstændige hund hurtigt begynder at kede sig. Vær venlig og konsekvent og undgå at bruge tvang. Racen er relativt tolerant i forhold til andre hunde.

 

OPRINDELSE: Denne urgamle hundetype har været kendt, så længe der har boet mennesker i det nordlige Sverige ind mod grænsen til Norge, men først i 1946 blev den efter årtiers diskussioner udskilt fra den meget mindre norske elghund. Hunden fra Jämtland regnes i dag for Sveriges nationalrace. Den er enestående til elgjagt. Indtil jægeren når frem, kan den med sin dybe og monotone gøen få en elg til at stå så stille, som var den hypnotiseret. Tidligere har racen også deltaget i jagt på bjørn og los.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.920 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her