Logo

Finsk lapphund

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Finsk lapphund

 

Spidshunde: Den finske lapphund finder sig i reglen godt tilrette i en familie med megen udendørsaktivitet

 

HØJDE: Hanner 46-52 cm. Tæver 41-47 cm.

VÆGT: 19-21 kg.

FARVER: Alle farver er tilladt.

HJEMLAND: Finland.

INTERNATIONALT RACENAVN: Suomenlapinkoira.

 

MENTALITET: Hunden med det stabile væsen har stadig mange af sine oprindelige instinkter i behold fra tiden som hyrde- og vagthund, men den finder sig i dag også godt til rette i en aktiv familie. Den er venlig og trofast, tålmodig med børn og rolig og afslappet i selskab med fremmede. Den er social over for både mennesker og dyr.

 

BEHOV: Den elsker selskab og knytter sig meget tæt til hele familien, men den kan også udmærket være alene, hvis den hver dag får tilstrækkelig fysisk motion og meningsfyldt beskæftigelse.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: En aktiv og arbejdsglad hund, som egner sig til næsten alle former for hundesport. Hyrdeinstinktet er stærkt, og opfindsomheden er stor, når den prøver at få afløb for det. Alt, hvad der bevæger sig, skal samles sammen. Jagtlysten er i dag behersket.

 

PELS OG PLEJE: Pelsen er rigelig, vandtæt og godt isolerende med lang, lige og grov dækpels over blød og tæt underuld. Pelsen er væsentligt mere fyldig i den kolde tid. Om sommeren fældes meget af underulden. Pelsplejen består i grundige gennembørstninger med jævne mellemrum.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: Racen er opvakt, kvik, arbejdsvillig og glad for at lære. Begynd opdragelsen tidligt for at dæmpe hyrdehundeaktiviteten og begrænse lysten til at gø. Skift gerne mellem flere træningsmiljøer og belønninger for at holde interessen fanget.

 

OPRINDELSE: Samerne fulgte i årtusinder vildrenerne over enorme afstande, ofte langt ind i Sibirien, for at skaffe sig kød og skind. De indfangede dem ved hjælp af hunde. Først i 1800-tallet fik hundene til opgave at vogte og drive flokkene af halvtamme rensdyr. Da interessen for de oprindelige hunderacer vågnede, gjorde man i både Sverige og Finland krav på den samiske rensdyrhund, og det førte til nutidens opsplitning i to racer. I dag bruges den finske lapphund stadig som hyrdehund, nu også til får.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.000 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her