Logo

Andre japanske spidshunde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Andre japanske spidshunde

 

Spidshunde: Bortset fra shiba og akita er de fleste japanske spidshunderacer næsten ukendte i Vesten. Hokkaido ses dog en sjælden gang i Europa

 

MENTALITET: De fire mindre udbredte japanske spidshunderacer har meget tilfælles. Af væsen er de venlige og afbalancerede i fredelige situationer, men vagtsomme og noget afstandtagende over for fremmede og forsvarsberedte i forhold til andre dyr. De kan med den rette opdragelse tilpasse sig en aktiv familie med solid hundeerfaring, men behøver en leder, som kan sætte sig i respekt.

 

BEHOV: Det er naturhunde, der selv med en tidlig socialisering næppe er egnede udelukkende som selskabshunde. De er middelstore, stærke, udholdende og behøver masser af motion og opgaver som at søge og følge et spor. De værdsætter en nær kontakt med mennesker, som de kender og respekterer.

 

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS: De mellemstore japanske spidshunde har været anvendt til jagt på større vildt som hjorte, vildsvin og bjørne. De opsporede selvstændigt vildtet i tavshed og fastholdt ved gøen dets opmærksomhed, til jægeren nåede frem. Jagtlysten er stadig stor, så det er ikke hunde, man kan lade gå løs, også fordi de tit vil optræde udfordrende over for andre hunde.

 

PELS OG PLEJE: Pelsen er grov og lige med blød og tæt underuld. Længden og tykkelsen af pelsen er afpasset efter klimaet i racens hjemegn. Dette påvirker både mængden af pelspleje og fældning, men generelt gælder, at en grundig gennembørstning en gang om ugen er påkrævet, men tilstrækkelig. Med hensyn til foder er racerne meget nøjsomme og fordringsløse.

 

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING: De er opmærksomme og har en hurtig opfattelsesevne, men som selvstændige jægere er de ikke meget for at samarbejde. De indretter sig primært efter lederen af flokken. De skal fra tidligste hvalpealder vænnes til fremmede og navnlig til andre hunde, og de skal hele tiden vide, hvem der bestemmer.

 

OPRINDELSE: Forfædrene til de mellemstore japanske spidshunde kom for omkring 4000 år siden til øgruppen fra det asiatiske fastland. De tilpassede sig forskellige klimatiske og terrænmæssige forhold, uden at deres udseende ændrede sig væsentligt. De blev godkendt som selvstændige racer i løbet af 1930'erne og er efterfølgende i Japan erklæret for "naturmonomenter".

 

Hokkaido

Ainofolket, hvis oprindelse er ukendt, kom til Japan for over 3000 år siden medbringende middelstore spidshunde til jagt på bjørne og andet vildt. I 1140'erne blev ainoerne fordrevet fra Japans hovedø Honshu, og de slog sig ned på øen Hokkaido. Da racen blev erklæret for "naturmonument" i 1937, fik den navn efter området. Det er en hund, som kan modstå streng kulde såvel som voldsomt snefald. Enkelte hokkaidoer fødes med blå tunge, hvilket kunne tyde på et fjernt slægtskab med chow chow og shar pei.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 48-52 cm. Tæver 45-49 cm.

VÆGT: 16-18 kg.

FARVER: Brindlet, rød, sort, black and tan eller hvid.

HJEMLAND: Japan.

INTERNATIONALT RACENAVN: Hokkaido.

 

Kai

Den blev allerede i oldtiden etableret som race i Kai-distriktet i den bjergrige egn omkring Yamanashi i den midterste del af Japan. Hundene brugtes her hovedsagelig til jagt på vildsvin og hjorte, senere også til fugle og harer. Deres tilbøjelighed til at holde sammen som et kobbel anses for at have medvirket til, at racen har undgået opblanding med andre. Den blev i 1934 som en af de første japanske race erklæret for "naturmonument". Racen kan være ret genstridig og er nok den mindst lydhøre af de japanske spidshunde.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 50-56 cm. Tæver 45-51 cm.

VÆGT: 16-18 kg.

FARVER: Sortbrindlet eller rødbrindlet.

HJEMLAND: Japan

INTERNATIONALT RACENAVN: Kai.

 

Kishu

Racen stammer fra Kishu i den sydvestlige del af Japan. Områderne Wakayama og Mie er bjergrige, og hundene er karakteriseret ved stærke lemmer og særdeles veludviklede haser. Oprindelig blev kishuen brugt til jagt på vildsvin og råvildt. Der er et beskedent opdræt af racen også uden for Japan, og af de fire nationale japanske spidshunde er det den, der har vundet størst popularitet som familiehund. Man skal dog være indstillet på, at det stadig er en naturhund, som meget tidligt skal lære at omgås andre hunde.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 49-55 cm. Tæver 43-49 cm.

VÆGT: 18-20 kg.

FARVER: Hvid eller rød.

HJEMLAND: Japan.

INTERNATIONALT RACENAVN: Kishu.

 

Shikoku

I Kochi-området i det sydvestlige Japan eksisterede flere varianter af spidshunde med navne efter den egn, hvor de blev opdrættet. De blev anvendt til jagt på vildsvin og andet vildt i de vanskeligt tilgængelige bjerge. Shikoku kommer fra en ø af samme navn og er den eneste, der har overlevet ublandet med andre racer frem til i dag. Det er en temperamentsfuld jagthund, som dog har fået en vis udbredelse som familiehund i sit hjemland. Den blev erklæret som "naturmonument" i 1937.

 

FAKTA

HØJDE: Hanner 49-55 cm. Tæver 43-49 cm.

VÆGT: 18-20 kg.

FARVER: Sesam, sort sesam eller rød sesam.

HJEMLAND: Japan.

INTERNATIONALT RACENAVN: Shikoku.

 

Andre japanske spidshunde

Shikoku er en temperamentsfuld jagthund, som i hjemlandet har fået en vis udbredelse som familiehund.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.973 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her