Logo

axolotl - Ambystoma mexicanum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Axolotlens vandlevende form - larve - med tydelige, udvendige gæller.

FAMILIE: Ambystomatidae. ORDEN: Candata. KLASSE: Amphibia.

Neotenisk larve af A. mexicanum, begrænset til visse søer omkring Mexico City. Den måler fra 10 til 17,5 cm i længden og er sædvanligvis sort eller mørkebrun med sorte pletter, men hvide eller blegt lyserøde albinoformer er almindelige. Benene og fødderne er forholdsvis små og svage, mens halen er lang. En finne løber fra hovedets bagende langs ryggen til halen og derefter under halen. Åndingen foregår ved hjælp af tre fjeragtige gæller på hver side lige bag ved hovedet og umiddelbart foran forbenene. I parringstiden tiltrækker hannen hunnen ved en kunstfærdig parringsleg, idet den udskiller visse kemiske stoffer fra bugkirtlerne og foretager voldsomme bevægelser med halen, der bevirker, at duftstofferne spredes. Spermaen ligger i en kapsel eller spermatofor, som hunnen samler op fra bunden med sin kloak. Befrugtningen foregår således indvendig. Hunnen lægger 200-600 æg i april-maj, og ungerne klækkes 2-3 uger senere og når deres maksimale længde inden vinteren, hvor de går i hi. De bliver efterhånden kønsmodne og kan yngle, mens de er på larvestadiet. Dette fænomen kaldes neoteni. Axolotlen blev henregnet til en separat slægt, Siredon, indtil det blev opdaget, at den under visse forhold kunne tabe sine udvendige gæller og larveegenskaber og forvandles til en voksen salamander. Axolotlens neoteni synes at skyldes mangel på jod i vandet.

Ordet »axolotler mexikansk for »vandsport« , og dyret spises som en delikatesse.

I nogle tilfælde bruges udtrykket axolotl mere generelt om andre salamandres neoteni-larver. Larven af tigersalamanderen, Ambystoma tigrinum, der udvikler sig i koldt vand i store højder og ikke forvandles, betegnes således ofte som Rocky Mountains' »axolotl«. Axolotlen trives godt i fangenskab, men skal have levende bytte og tager ikke foder, der ligger stille. Axolotler kan sædvanligvis ikke holdes sammen, eftersom de er tilbøjelige til at bide hinandens gæller af eller stykker af halen eller fødderne.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (44 stemmer)
Siden er blevet set 4.382 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
495627-02-2014 23:11:08 Camilla
Min axolotls gæller er helt blå og har lige sat dem i akvarium for en times tid siden, de svømmer op til overfladen for at få ilt?? hvad kan jeg gøre*** hjææælp.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her