Logo

amia - Amia calva

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

FAMILIE: Amiidae. ORDEN: Holostei. KLASSE: Pisces.

Et medlem af en af de to overlevende grupper af Holostei, primitive, strålefinnede fisk, hvorfra alle de moderne benfisk stammer (se fisk og forstenede fisk). Forstenede amiaer er blevet fundet i Europa, men den eneste overlevende art er nu begrænset til den østlige del af Nordamerika. Det er en cylindrisk, massivt udseende fisk med en lang rygfinne og et svært panser af skæl. Kroppen er mat brungrøn, lysere på undersiden, med flere mørke, lodrette striber. En sort plet findes nær haleroden, hos hannerne adskilt fra denne med en gul rand.

Artikel billede

Amia fra Nordamerika, den eneste nulevende art af en familie, som engang var vidt udbredt.

Amiaen har nogle interessante anatomiske særpræg. I mundgulvet er der en benplade, gularpladen, et minde fra dens mere primitive stamfædre. I tarmen er der rester af en spiralfold, en struktur, der findes hos mange primitive fisk og forøger tarmens fordøjelsesoverflade betydeligt. En spiralfold findes også hos hajer. Svømmeblæren har en celleopbygning, der gør det muligt for amiaen at ånde atmosfærisk ilt. Mens de fleste fisk svømmer ved at bølge kroppen, krydser amiaen majestætisk ved en serie af bølger, der passerer hen langs den lange rygfinne. Den normale metode bruges imidlertid ved hurtigere svømning.

Amiaer lever i varmt, trægt flydende vand, især i lavvandede og grødefyldte områder. I yngletiden først på sommeren laver hannerne en rund rede på sand- eller grusbund eller i åbninger i grødebevoksningen. De parrer sig derefter med flere hunner, og efter at æggene er lagt, vogter de disse, indtil yngelen klækkes og svømmer godt. De er kødædende og synes at have særlig smag for sportsfisk. De betragtes derfor visse steder som skadedyr. En stor amia kan blive næsten 1 m lang. Amiaer har kun ringe økonomisk betydning. De spises i de sydlige dele af De forenede Stater.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.347 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her