Logo

alpekrage

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Artikel billede

FAMILIE: Corvidae. ORDEN: Passeres. KLASSE: Aves.

Visse arter af fortrinsvis sorte, kragelignende fugle i Europa og Asien eller Australien. I Europa og Asien finder der to arter af alpekrager af kragefamilien, Corvidae.

Rødnæbbet alpekrage Pyrrhocorax pyrrhocorax, var tidligere meget mere almindelig i England end nu. I dag findes den kun på den vestlige kant af De britiske Øer, hovedsagelig i Irland. Bortset fra dens sjældne forekomst i Alperne, er den lige så udbredt i Europa som den· gulnæbbede alpekrage, P. graculus, dvs. i bjergegnene fra Den iberiske Halvø og Atlasbjergene i vest til Kina i øst. Forskelle inden for denne udbredelse er den gulnæbbede alpekrages fravær på klippeskrænter ved havet, som er almindelig beboet af den rødnæbbede art, og dennes fravær i de større højder, som beboes af den gulnæbbede art. Sidstnævnte findes i op til godt og vel 8.000 m's højde i Himalaya.

Begge arterne af Pyrrhocorax er omkring 38 cm lange og har røde ben, men rødnæbbet alpekrages næb er langt, krumt og rødt, mens det hos den gulnæbbede er kortere, knap så krumt og gult. Begge er lufteksperter og i stand til at drage fuld fordel af de opadgående luftstrømme og andre luftbevægelser, der er så typiske for deres levested. De yngler på klippeskrænter, i huler og klipperevner (også revner i store stenbygninger) og lever af insekter og andre hvirvelløse dyr. De gulnæbbede tager desuden en betydelig mængde affald. De rødnæbbede alpekrager, og sandsynligvis også de gulnæbbede lider under konkurrence fra allikerne med hensyn til redepladser og antagelig ligeledes føde. Ingen af arterne er trækfugle.

 

Artikel billede

Gulnæbbet alpekrage i flugt

Artikel billede

og i sneen i selskab med en snefinke Montifringilla nivalis.

.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.987 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Sangsvane - Cygnus cygnusBebor især de nordlige dele af Europa og Asien. Hyppig gæst i Danmark. Vintermånederne...
• barracudaerTropiske havfisk beslægtede med de meget fredelige multer (familie Mugilidae)....
• Sneugle - Nyetea scandiacaLever på den skovløse tundra i Europa, Asien og Nordamerika. Om vinteren trækker den sydpå...
• berberaber - Macaca sylvanusmakakaber lever i det nordvestlige Afrika, med en lille koloni på Gibraltar. Deres haler...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!