Logo

Allens regel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Joel Asaph Allen (July 19, 1838 – August 29, 1921) var en amerikansk zoologist og ornithologist, født i Springfield, MA.

Han studerede ved Harvard University under Louis Agassiz. Han deltog i sidstnævntes 1865 ekspedition til Brasilien (i søgen efter beviser på en istid der, som Agassiz senere hævdede at have fundet), og i flere andre i USA. I 1872 blev han udnævnt til assistent i ornitologi til Museum of Comparative Zoology på Harvard. I 1873 var han leder af naturforskere i den nordlige Pacific Railroad ekspedition fromBismarck, North Dakota til Yellowstone og tilbage til Smithsonian. Florida var et andet område, han udforskede fra en zoologisk perspektiv. Med Elliott Coues og William Brewster han i august 1883 sendte brevet invitere udvalgte personer til at danne den amerikanske Ornitologisk Union på et møde i september. Han var uundgåeligt fraværende fra dette første møde, men blev alligevel valgt som den nye organisations første præsident. Allen var den første kurator af fugle og pattedyr på American Museum of Natural History (fra 1885 på), og senere blev den første leder af sin Institut for Fugle. I 1886 var han en af stifterne af den første Audubon Society, New York. Han er også medlem af American Association for Advancement of Science, og den amerikanske Philosophical Society. Fra 1883 til 1886 var han formand for de amerikanske Ornitologer 'Union. De hundredvis af breve, der Coues (udtales "køer") sendt til ham gennem mange årtier udgør en af hjørnestenene i historien om amerikanske ornitologi. Allen berømt huskes Coues i siderne af The alkefugl, at AOU tidsskrift, efter dennes død i 1899.

Allens regel angiver en sammenhæng mellem kropsform og klima, blev formuleret af ham i 1877. Den lyder, at jo koldere klimaet er, desto større er tendensen til mindre ekstremiteter. Allen gav som eksempel variationen i øreries størrelse hos harer. Æselharen, Lepus campestris, i Arizona har f.eks. lange Ører, i Oregon har den kortere ører. Længere nordpå hos den beslægtede sneskohare, L. americanus, er de kortere, og polarharens, L. arcticus, Ører er halvt så store som Arizonas æselhares. Det samme forhold ses hos ørkenræven, Fennecus zerda, i Nordafrika og Arabien, den røde ræv, Vulpes vulpes, i Europa og polarræven, Alopex lagopus. Ørenes størrelse er aftagende fra troperne mod polaregnene.

Ved forsøg har man fundet ud af, at mus, som er opdrættet ved lavere temperaturer, har kortere haler end mus, opdrættet ved høje temperaturer. Reglen gælder ikke ved sammenligning af to dele af en bestand, hvoraf den ene foretager vandringer, mens den anden ikke gør det, eftersom udviklingen af musklerne, der bruges ved vandringen, har tendens til at modvirke kuldens indflydelse.

Tab af legemsvarme er afhængigt af forholdet imellem overfladeareal og kroppens rumfang. Jo mindre dyret er, jo større er tabet, fordi overfladearealet bliver meget større i forhold til kroppens rumfang. Formindskelse af ekstremiteternes overfladeareal reducerer varmetabet i væsentlig grad. Se Bergmannske regel.

Artikel billede

Allens regel demonstreret af medlemmerne af rævefamilien: Ørerne bliver stadigt mindre, jo længere nordpå de lever: Ørkenræven, Fennecus zerda, i Afrika (forneden), den europæiske rødræv. Vulpes vulpes, polarræv, Alopex lagopus.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.328 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her