Logo

Skovmus - Apodemus sylvaticus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Skovmus - Apodemus sylvaticus

 

Skovmusen hører til de mus, som er kendetegnet ved store ører og en relativt spids snude. Fra snude til halespids måler skovmusen op til 20 cm. Den er grå- eller gyldenbrun på ryggen og hvid på maven. Variationer ses primært i størrelsen. Skovmusen forveksles nemt med halsbåndmusen, som dog normalt er lidt større og har et tydeligt, gulligt halsbånd på brystet lige foran forbenene.

 

Kendetegn
Et godt kendetegn er halens længde, som hos skovmusen er lidt kortere end kroppen, mens den hos halsbåndmusen er længere end kroppen. Skovmusen kendes især på sine store, runde øjne og store ører. Halen er omtrent lige så lang som musen. Pelsen er gulbrun på oversiden og hvid på undersiden. Skovmusen forveksles nemt med halsbåndmusen, men man kan kende skovmusen på en lang gulbrun plet på brystet mellem forbenene.

 

Udbredelse

Selv om man skulle tro, at skovmusen kun lever i skove, så er den faktisk mest almindelig på dyrkede marker og i skovbryn. Den findes ikke så ofte i tætte skove. Skovmusen er en typisk agerlands-art, som kan findes talrigt i dyrkede græsmarker, på overdrev og heder.

 

Skovmusen er mere knyttet til kulturlandskabet end halsbåndmusen. Det er formentlig årsagen til, at skovmusen er udbredt på flere af de øer, hvor halsbåndmusen ikke forekommer. Det gælder fx Samsø, Læsø og Ærø. Den har formentlig bredt sig hertil ved menneskets hjælp, fx i laster med afgrøder.

 

Skovmusen lever i gange under jorden, hvor den opretter forrådskamre, opholdsrum og bygger reder. Gangene når ofte ned i en dybde på 50 cm.

 

Føde

Da skovmusen skal finde sin føde oven på jorden, er den nataktiv for at undgå prædation. Om dagen færdes den i underjordiske gangsystemer, som ofte går ganske dybt ned, især om vinteren. Uden for yngletiden er arten ikke specielt territorial. Den kan danne egentlige familiegrupper i de underjordiske huler.

 

Skovmusen er nærmest altædende. Den æder gerne plantefrø, i særdeleshed agern, bog og nødder samt frø fra grankogler. Da den nedgraver depoter, kan den på den måde bidrage kraftigt til egens spredning. I det åbne land kan en stor del af føden bestå af nataktive insekter, orme og edderkopper. Men den spiser også insekter, edderkopper, orme og snegle.

 

Alle rovdyr spiser skovmus! Specielt når græs eller korn er høstet, er skovmusen pludselig synlig for angreb. I løbet af en uge efter høst kan bestanden blive reduceret med op til 80 %. Heraf tager rovdyr over halvdelen, mens udvandring til andre områder står for resten af tabet. Som åbentlands-art er skovmusen mere tilbøjelig til at vandre til nye lokaliteter end den mere skovbundne halsbåndmus.

 

Skovmus - Apodemus sylvaticus


Latinsk navn: Apodemus sylvacticus
Engelsk navn: Wood mouse

Klasse: Pattedyr
Orden: Gnavere

Familie: Ægte mus

Kropslængde: 8-10 cm

Halelængde: 8-10 cm

Vægt: Hanner op til 25 g, hunner lidt mindre

Parringsperiode: Marts-oktober

Drægtighedstid: 23-24 dage. Efter 3 uger kan ungerne klare sig selv.

Antal unger/kuld: 4-6

Antal kuld/år: 2-4

Levetid (max): Omkring 2 år

Udbredelse: Hele Europa til Mellemskandinavien og østpå til Ukraine, samt det nordligste Afrika

Udbredelse, Danmark: Overalt

Fjender: Alle rovdyr: ræv, mårdyr, ugler, rovfugle



 

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 624 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!