Logo

Operationer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Operationer

Med vore dages operationsudstyr kan dyrlægen foretage alle nødvendige operationer. Neutralisering hører blandt de hyppigst foretagne indgreb.

 

Blandt de operationer, der i almindelighed udføres på katte, må man skelne mellem bekvemmelighedsindgreb, små uvæsentlige indgreb og de store betydningsfulde operationer.

 

Til den første gruppe hører kastration af hankatten. Før denne skal hannen være færdig med sit andet tandskift (hvilket sker omkring 9. måned), være ved godt helbred og være behandlet for parasitter.

 

Kastration er et ufarligt indgreb, der i vore dage kun foretages under total bedøvelse. Fjernelse af hunkattens æggestokke er en lige så almindelig foreteelse og sigter på at holde dyret til hjemmet uden hvert år at skulle belemres med to til fire hold killinger, som man ikke ved, hvad man skal stille op med. Denne operation kan ligeledes foretages i enhver alder. I almindelighed venter man til 8. måned, men nogle eksperter mener, at dette indgreb først bør foretages når katten har været i løbetid nogle gange. Operationen bør kun udføres på en hunkat, som er i god form, da det er nødvendigt med en total bedøvelse, der er af længere varighed end den, der anvendes ved kastration af hanner. Da indgrebet desuden medfører åbning af underlivet, skal dyret opereres fastende, og man må også passe på, at der ikke kommer infektionskomplikationer.

 

Operative små indgreb forekommer i forskellige uforudsete tilfælde. Hyppigst kan nævnes blodsvulster på øret, der skyldes voldsom kradsen, og som oftest er fremkaldt af skab. Denne blodsvulst består af en mere eller mindre omfangsrig blodansamling, lokaliseret mellem ørebrusken og huden. Man kan enten punktere den eller under totalbedøvelse lukke op for den, så den tømmes. Sårets kanter holdes adskilte med sting, således at blodansamlingen ikke vender tilbage, mens man behandler den oprindelige årsag: skabet.

 

Katte, der slås, beskadiger ørerne, kinderne og haleroden, og der kan ofte komme byld. Så er det nødvendigt med et lille indgreb, der består i at foretage et bredt indsnit i det angrebne parti. Hvis det er halen er man undertiden nødt til at amputere den delvist eller totalt.

 

Blandt småoperationerne kan også nævnes fjernelse af tandsten, der ofte generer kødædende dyr, og som kan foretages uden bedøvelse. Denne er dog nødvendig, hvis der skal trækkes tænder ud bagefter.

Bedøvelse er også nødvendig, hvis et brækket ben skal lægges i gips, da det er nødvendigt, at katten forholder sig ubevægelig, indtil gipsen er anbragt og størknet.

 

Mens småoperationerne ofte kan udføres under indgivelse af beroligende midler eller meget kortvarig bedøvelse, må der mere indviklede totalbedøvelser til ved udførelsen af store operationer som vedrører knoglerne (osteosynteser), underlivet (tarmresektion) eller blærehalsen (sten), eller hvor den går ud på at fjerne en svulst et eller andet sted i kroppen. Katte er stadig kun stedbørn inden for veterinær-kirurgien, men mange af dem kan takke en operation foretaget i tide for at de er i live.

 

Se bedøvelse, sygepleje.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.648 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her