Logo

Mytologien og katten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mytologien og katten

 

Gudinden Bast antog snart form som en kat, snart som en kvinde med kattehoved (Louvre, Paris).

 

Som guddom eller symbol har katten været æret af de gamle egyptere og af forskellige folkeslag i Asien, og den bliver stadig højagtet i Indien og i Japan. I Egypten trådte den tamme kat for første gang frem i kunsten og i religionen i gudinden Basts træk. Hun fremstilles enten i dyrisk form eller oftere med kvindekrop og kattehoved. Det er symbolet på den ømme eller moderlige kærlighed, mens Sakhmet, gudindeløvinden med kvindekrop er den opslugende kærlighed, den ubønhørlige lidenskab. Da de to begreber kompletterede hinanden, opstod en vis sammenhæng mellem de to guddomme, og Hathor, gudinden der afbildedes som en ko, fik snart tilnavnet Bast, snart Sakhmet.

 

H verken romerne eller grækerne var særlig nøjeregnende med deres guders afstamning, biologi eller moral. Alligevel blev de rystet over disse katte-guddomme, der var så blandede og så omskiftelige.

 

Med større grund forargedes jødedommen og senere kristendommen herover, og katten blev i mere end et årtusind stemplet som stående i »ledtog« med »afguderne«, altså med dæmonerne. Den blev anbragt i magiens verden, og den er praktisk talt helt overset i Bibelen.

 

Katte blev ofte balsameret og omviklet med mumiebind, når de døde. Nogle af de således mumificerede katte blev begravet i sarkofager, der var formet som en sammenkrøben kat. Man har fundet i tusindvis af rester i underjordiske grave, ikke blot i pilgrimscentret Bubastis, men også i Seops-Artemidos, i Sakkara, i Stabl-Antar, i Memfis og i Luxor.

 

Mytologien og katten

Som billede på Solen og Osiris blev katten tilbedt i templet i Heliopolis. På denne freske vises den som sejrherre over Apopis, ondskabens slange (Anherkhaons grav, Luxor).

 

Hankatten, som blev tilbedt i templet i Heliopolis, var billedet på Solen og Osiris; en freske viser den som sejrherre over Apopis, Ondskabens slange. Hvad hunkatten angår kunne den symbolisere Isis og Månen.

 

Den græsk-romerske mytologi gør ikke ret meget væsen af katten. Apollon skal have skabt løven for at skræmme sin tvillingsøster Diana, og denne skal som hævn og latterliggørelse have frembragt katten. Det er ved at antage skikkelse som denne, at hun kan undslippe kæmperne, og da hun også personificerede Månen, er det måske derfra, at antikkens ide om at dette himmellegeme skulle være nedkommet med en kat, stammer.

 

Ifølge Plinius tilbad araberne en gylden kat. Muhamedanerne fortæller at Muhammed ofrede en flig af sin kappe for sin hankat s søvn og åbnede sit paradis for den.

 

Den japanske mytologi har en vampyr-kat, der efter at have dræbt en fyrstes elskerinde antog dennes skikkelse for at komme monarken nær og drikke hans blod. I Norden kender vi Freja, den skandinaviske mytologis kærligheds- og frugtbarhedsgudinde, der lod sin vogn trække af to katte, som symboliserer skønhed og frugtbarhed. Alt dette ligger selvfølgelig langt tilbage, men i vore dage yder hinduerne endnu katten en ærbødig gæstfrihed, og denne har stadig sin plads i Siams og Birmas templer. I Tokyo lader japanerne endnu den dag i dag deres lille ledsager begrave i Go-To-Ku-Ji-templet; de anbringer her en afbildning af den, enten et foto, købt på stedet, eller et portræt fremstillet på bestilling af en kunstner. Bronzestatuer symboliserer alle de små gravlagte katte, og malerier viser Maneki-Neko, den lykkebringende kat, afbildet i siddende stilling med den ene pote løftet som for at velsigne.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.385 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her