Logo

Europæisk korthårskat - Europé

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Europæisk korthårskat - Europé

 

Europæisk korthår siges at have alle andre kattes gode egenskaber foruden en udpræget uafhængighedstrang.

 

I katteslægtens historie har man ikke bevaret navnet på det ærede medlem i »Governing Council of the Cat Fancy«, som i 1925 under en generalforsamling i foreningen rømmede sig for at klare stemmen og erklærede:

»Mine damer og herrer, der findes i England en masse katte, hvis oprindelse man ikke kender. Vi skylder os selv at modtage disse katteverdenens pariaer. Derfor foreslår jeg, at vi fastsætter en standard og en point-skala for »British cats.«

 

Denne glemte person fortjente, at hans navn figurerede i alle bøger om katte, for som følge af hans indgriben blev millioner af beskedne katte til racedyr under navnet »British« i England og »Europe « i alle andre lande, som straks fulgte Storbritanniens eksempel. Selvom man blandt de fritlevende katte kan finde forbavsende blandinger, opstået af forbindelser med siamesere, persere eller abyssiniere, har størstedelen af de gamle baggårdskatte bevaret deres karakteristiske europæiske træk.

 

Hvorfra kommer denne europé? Man har længe troet, at den nedstammede fra vildkatten på grund af ligheden mellem pelsen hos Felis sylvestris og den tigerstribede europæer. I det 18. århundrede modsagde den svenske naturforsker Linne denne hypotese. Hundrede år senere bekræftede en hollandsk naturforsker Coenraad Jacob Temminck i et værk, helliget pattedyr, ligeledes, at »den tamme kat er ikke en europæisk vildkat, der er blevet slave«. Et er sikkert: at talrige bygningsmæssige forskelle adskiller de to kattedyr. Vildkattens krop er tydeligt mere massiv, mere muskuløs, tungere. Dens vægt kan overstige 10 kg. Dens kranium er bredere med udhvælvet profil og dens øjne ligger dybere i hulerne. Dens ører er næsten vandrette og i dens stribede pels" ses en grågul bund, som bliver næsten rødliggul på bugen. Halen er, i stedet for at være lang og lige, kort og kølleformet og altid forsynet med seks sorte ringe. Endelig finder man under poterne  en hård hornhud, som den europæiske korthårskat ikke har.

 

Det kan tilføjes, at vildkatten ernærer sig langt mere uregelmæssigt samt at dens karakter og adfærd desuden gør den til et lille temmelig genstridigt vilddyr. Man har forsøgt at opdrætte vildkatte, men det er aldrig lykkedes at tæmme dem, selv når man tager dette udtryk i dets videste betydning. Når dyret er blevet voksent, viser det, selv når det forekommer at være blevet ret omgængeligt, trang til at udvide sit territorium og lære friheden at kende. Så er der avlen. Her er der afvigende opfattelser. Det er lykkedes at krydse vildkatten og den europæiske korthårskat. De opnåede resultater er sterile blandingsafkom.

 

Eftersom den europæiske korthårskat ikke nedstammer fra vildkatten, har man ment, at den måske kom fra Egypten, men ingen kan bekræfte det. I dag har den i vidt omfang taget revanche for tidligere tiders mangel på interesse, og der findes millioner af den i hele Europa. Hvordan skal man definere den europæiske korthårskats karakter? Der er skrevet, at den ejede alle andre katte s gode egenskaber med en særlig udpræget smag for uafhængighed. Åbne døre øver en uimodståelig tiltrækning på den, og den foretager sædvanligvis afstikkere. Det er virkelig Katten, der går sine egne veje, som Rudyard Kipling og Piet Hein har beskrevet den.

 

Men europé'en er lige så vel i stand til at vise oprigtig hengivenhed, ja, endog en ensidig kærlighed, ikke nødvendigvis til sin herre, men til en ven, den har udsøgt sig. Denne fuldkomne hengivelse er desuden ikke belemret med materielle hensyn, og de sympatitilkendegivelser. som europé'en lejlighedsvis ødsler med, er ikke altid rettet mod den person, som giver den mad.

 

Med al sin hengivenhed bliver europé'en dog i kraft af nedarvede egenskaber stadig ved med at være en stor jæger. Selv når den er født i byen og stadig lever der, behøver den bare at komme ud på landet - i ferien for eksempel- for straks at genfinde sin smag for jagten, som dens fjerne forfædre har givet den i arv.

 

Der siges, at europé'en mindre end nogen anden kat behøver særlig soignering, fordi den er »renlig af naturen og vasker sig selv«. I virkeligheden er det nødvendigt at passe og pleje den som alle andre katte. Selve den kendsgerning, at den som regel nyder en større frihed, kræver at dens ejer viser den mere omhu. Dyret kan komme såret hjem, enten fordi den har været i slagsmål med sine artsfæller eller fordi den har hængt fast i et hegn. Desuden har den langt større mulighed for at pådrage sig parasitter, lopper, mider, osv. Selvom den ikke har mulighed for at gå ud er regelmæssig børstning vældig godt for den.

 

Uddrag af standarden

Bortset fra pelsens og øjnenes farve er standarden fælles for alle varianter af europæiske korthårskatte. Den kaldes »almindelig standard- og gælder til 50 points, idet de øvrige 50 point s bliver fordelt på pels og på øjne, De vigtigste egenskaber er fordelt således:

Kroppen godt og kraftigt bygget med massiv virkning. Bredt og kraftigt bryst. Den forholdsvis korte hale er temmelig bred ved roden og tyndere i spidsen. Benene er solide og velproportionerede, og poterne, der hviler fladt på jorden, er velformede og runde. Hovedet er bredt mellem ørerne, der er små, forholdsvis smalle ved roden og let afrundede i spidsen; kinderne er stærkt udviklede, næsen kort. Hvad pelsen angår er den kort, fin og tæt, men der bemærkes en vis tendens til at tillade lidt længere hår. Endelig er den ønskede kondition et muskuløst dyr, der skal give indtryk af aktivitet.

 

Points

 

Krop og hale

10

Ben og poter

5

Hoved og hals

10

Ører

10

Pels

10

Kondition

5

I alt

50

 

Europé, creme, blå og blåcreme Se britisk korthår.

 

Europæisk korthårskat - Europé

Europé, hvid med blå eller orange øjne

Pelsen skal være rent hvid uden spor af gult. Eksemplarer med blå øjne er meget sjældne. Som de fleste hvide dyr med blå øjne er de næsten altid døve. Deres øjne skal være safirblå. H vide med orange øjne er det almindelige. Herudover findes der hvide europæere med et orange og et blåt øje (odd-eyed).

 

Points

Almindelig standard 50

Farve                     25

Øjne                      25

I alt                     100

 

 

Europæisk korthårskat - Europé

Europé, plettet (spotted)

De klart adskilte pletter minder om pletterne hos en ozelot. De er altid mørkere end grundfarven og passer til denne. De dækker ikke alene ryg og sider, men også ben og hoved helt til brystet. Størrelsen har ingen betydning, blot pletterne er lige store og ikke løber ind i hinanden. Andre ting - især farven - har mindre betydning.

 

Points

Almindelig standard 50

Pletmønstret           50

I alt                      100

 

Europæisk korthårskat - Europé

Europé, skildpadde

Denne variant, som amerikanerne kalder spansk kat, calimanco eller skygge-tiger, er altid en hun. Når der viser sig en han, hvilket sker meget sjældent, er den altid steril.

Farverne: Sort og rødt (mørkt og lyst) regelmæssigt fordelt. Hver farve så klar og varm som muligt. Intet hvidt. Hver farveplet må være tydeligt afgrænset. Ingen uklarhed, ingen striber, ingen stikkel hår.

Ben, fødder, hale og ører skal være lige så klart plettede som kroppen og hovedet. En rød blis ønskes.

Øjne: Store, runde og åbne.

Orange, kobberfarvede eller nøddebrune,

 

Points

Almindelig standard 50

Farveskala              25

Øjne                       25

I alt                      100

 

Europæisk korthårskat - Europé

Skildpadde med hvidt

Farverne: De tre farver sort, rødt og - creme skal være godt fordelt og adskilt af hvidt. En lille hvid plet på hagen er tilladt, men på ryggen bør der ikke findes nogen hvid plet. En hvid blis ønskes.

Øjne: Store, runde og åbne. Orange, kobberfarvede eller nøddebrune.

Points

Almindelig standard  50

Farve og øjne           50

I alt                      100

 

N.B. Der kan ikke opstilles nogen fast regel for pletternes mønster hos skildpadde med hvidt. Det må overlades til den enkelte dommers skøn. (Hvidt bør aldrig dominere. Det modsatte er bedre.)

 

Europæisk korthårskat - Europé

Europé, sort

Det er på samme tid den mest almindelige og den mest omstridte kat. For ikke ret længe siden blev den betragtet som et ulykkebringende dyr, dæmoners og troldmænds ledsager.

Farve: Helt sorte eksemplarer er ret sjældne. Som oftest har de hist og her en lille hvid plet. Killingerne fødes med antydninger af striber, der forsvinder når de vokser til.

Standarden kræver en pels, der er kulsort helt til hårrødderne. Der tolereres intet hvidt hår, intet rustfarvet skær.

Øjne: Store, runde og vidt åbne, orange eller kobberfarvede. Intet spor af grønt tillades.

 

Points

Almindelig standard  50

Farve                      25

Øjne                       25

I alt                      100

 

 

Europæisk korthårskat - Europé

Europé, tofarvet

Farve: Sort, blå, rød eller creme med hvidt. Farvepletterne skal være rene og godt fordelt. Ikke mere end 2/3 af pelsen må være farvet og ikke mere end 1/2 hvid. Ansigtet skal have både farvede og hvide partier. Hvid blis ønskes.

Pels og kondition: Kort og af en fin kvalitet.

Hård, muskuløs krop. Katten skal give indtryk af en aktiv natur.

Hoved: Rundt og bredt med mellemrum mellem de små ører. Kort næse, kraftige kinder, bred snude, kæbe og hage. Perfekt bid.

Krop og ben: Sammentrængt, med korte lige ben.

Øjne: Store og runde. Skal sidde langt fra hinanden. Dybt orange eller kobberfarvede, eller gule.

Hale: Kort og tyk.

 

Points

Farve                 25

Pels og kondition 15

Hoved                 25

Krop og ben        15

Øjne                   15

Hale                     5

I alt                  100

 

Europæiske tabbyer

 

Blåtabby

Foreløbig standard svarer til beskrivelse af blåtabby-perseren med hensyn til farve og tegninger. Pointskala som hos bruntabby europé. Certifikat gives indtil videre ikke.

 

Europæisk korthårskat - Europé

Bruntabby europé

Aftegninger: Dybsorte, ikke blandet med bundfarven. Klart afgrænset. Mønster som hos sølvtabbyen. Bundfarven: Varmt sandfarvet eller brun, helt jævn. Intet hvidt.

Øjne: Store, runde og åbne. Orange, nøddebrune, mørkegule eller grønne.

 

Points

Tegninger og øjne       50

 

 

Europæisk korthårskat - Europé

Rødtabby europé

Tegning: Intens dybrød farve, ikke blandet med bundfarven. Klart afgrænset. Mønster som hos sølvtabbyen. Bundfarve og tegninger så dybt røde som muligt.

Øjne: Store og runde og åbne, nøddebrune eller orange.

Points

Aftegninger og farve      50

 

Europæisk korthårskat - Europé

Sølvtabby europé

Tegning: Dybsort, ikke blandet med bundfarven, klart afgrænset. Tre parallelle striber på ryggen, sommerfugletegning på skuldrene, østerstegning på flankerne, to ringe på halsen.

Fremsiden af benene tigerstribet.

Halen tydeligt og regelmæssigt ringet, spidsen skal være mørk.

På kinderne lette spiraler.

Bundfarve: Klar sølv, ren og jævn. Intet hvidt.

Øjne: Store runde og åbne. Grønne eller nøddebrune.

 

Points

Tegninger og øjne     50

 

For samtlige tabbyvarianter tillades også det tigrerede tabbvmenster,

 

Europæisk korthårskat - Europé

Europe er i nær familie med chartreux og britisk korthår. Den findes i mange varianter, bl.a. creme, sort, hvid og selvtabbv, som vises her.

 

Europæisk korthårskat - Europé

 

Europæisk korthårskat - Europé

 

Europæisk korthårskat - Europé

Det er en misforståelse at tro at europæisk korthår nedstammer fra vildkatten, selvom denne skildpaddefarvede kan se meget vild ud!

 

Europæisk korthårskat - Europé

Europæisk redtabby, redspotted og tigerstribet, er også godkendt som variant.

 

Europæisk korthårskat - Europé

Bruntabby europé.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.403 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her